Investigation on Vanishing Possibility of Food waste Using Fermentation soil

발효토에 의한 음식물쓰레기 소멸화 가능성의 검토

  • Phae, Chae-gun (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Joo, Hung-soo (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Park, Jung-soo (Department of Environmental Engineering, Seoul National University of Technology) ;
  • Choi, Heon-su (Zeo-tech., Ltd.) ;
  • Jang, Ki-hun (Zeo-tech., Ltd.)
  • 배재근 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 주흥수 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 박정수 (서울산업대학교 환경공학과) ;
  • 최헌수 (주식회사 제오텍) ;
  • 장기훈 (주식회사 제오텍)
  • Received : 2000.10.26
  • Accepted : 2000.11.20
  • Published : 2000.12.30

Abstract

This study was performed to determine the best fermentation soil in vanishing composting of individual residence garbage. At the result, temperature, weight, water content, volatile solid were reduced gradually by reaction of microorganism in the reactors after food was inserted for 9 days. The vanishing possibility was observed in all reactors. The best reactor was F and 4 that seeded microorganisms which were provided at S University. In addition it was possible to shorten cycle of putting in food waste. Inactivated reactors will be bad because of increased water content for long reaction time. Sodium chloride was accumulated and not vanished as time passed. But reactor was not insulated, the activities of microorganism in the reactor were affected highly by cold weather(about less than $12^{\circ}C$). When the study was extended to find out the feasibility of application, the retention time could be shortened to 3days form 9 days, when the microorganism reactor that used the fermentation soil seeded microorganisms which were provided at S University was maintained about $20^{\circ}C$.

본 연구는 일반 단독주택 등의 가정에서 쉽게 사용할 수 있는 최상의 발효토를 도출하고자 직접 음식물쓰레기 소멸실험을 행하였다. 실험 결과, 반응기 내 미생물의 활성에 의해 음식물쓰레기를 투입한 직후의 초기에 비해 다음 음식물쓰레기 투입직전인 9일 후의 온도, 무게, 함수율, vs의 값이 감소하였고, 모든 반응기에서 소멸화는 진행되었다. 그 중에서도 S대 미생물제재를 발효토로 사용한 반응기인 F, 4번 반응기가 가장 좋은 결과를 보였으며, 음식물의 투입주기를 단축하는 것이 가능하였다. 반응이 양호하지 않은 반응기는 시간이 지날수록 그 무게와 수분이 증가하여 장기간 반응 시 악영향을 미칠 것으로 판단된다. 염분은 시간이 지날수록 소멸되지 않고 축적되었다. 성능이 우수했던 S대 발효토를 이용한 적용가 온도에 크게 영향을 받았다. 그러나 반응기간은 S대 미생물을 고정한 발효토를 이용한 반응기를 $20^{\circ}C$에서 유지하였을 때 3일 정도로 처리기간을 단축 시킬수 있었다.

Keywords