Desmutagenic Effects of Extracts from Green Tea

녹차 추출물의 항돌연변이원성

  • 오창경 (제주산업정보대학 관광호텔조리계열) ;
  • 오명철 (제주산업정보대학 관광호텔조리계열) ;
  • 김수현 (제주대학교 식품공학과)
  • Published : 2000.10.01

Abstract

Desmutagenic effects of water-soluble and ethanol-soluble extracts of dried green tea toward the mutagenicity of 4-nitroquinoline-N-oxide(4-NQO) and 3-Amino-1,4-dimethyl-5H-pyrido[4,3-b]indole(Trp-P-1) in streptomycin-dependent SD510 strains of Salmonella typhimurium TA98 were investigated. Inhibition effects toward the mutagenicity of 4-NQO and Trp-P-1 of water-soluble and ethanol-soluble extracts from green tea were high as increase of concentration of extracts. Desmutagenic effects toward 4-NQO of water-soluble and ethanol-soluble extracts from green tea harvested in May and August were up to 93% in 1,000 $\mu\textrm{g}$ of extract/plate. Desmutagenic effects toward Trp-P-1 of ethanol-soluble extracts from green tea were 53.3∼92.1%, but the effects of water-soluble extracts decreased as increase of concentration of extracts.

Salmonella typhimurium TA98 streptomycin 의존성 SD510 균주를 사용하여 녹차의 수용성 추출물과 에탄을 용해성 추출물에 대한 항변이 효과를 검토하였다. 4-NQO에 대한 항변이 활성은 수용성 추출물과 에탄을 용해성 추출물 모두에서 추출물의 투여량이 증가할수록 높았으며, 억제효과는 5월과 8월 순 녹차 추출물을 1,000$\mu\textrm{g}$/plate 투여했을 때 각각 93% 및 95%로 나타났다. Trp-P-1에 대한 항변이 활성은 에탄을 용해성 추출물의 경우 53.3~921.%로서 투여농도가 증가할수록 억제 효과가 높았다. 그러나 수용성 추출물은 투여농도가 증가할수록 항변이 활성이 감소하였다.

Keywords