Abstract
A UVmutant of Candida rugosa IF00750 was made and used to convert butYlic acid to D-$\beta$-hydroxybutyric acid(D-$\beta$-HBA). Major regulating factors for D-$\beta$-HBA fennentation were investigated via chemostat analyses. The maximum specific productivity was achieved at a specific growth rate of $0.06h^{-1}$ where the glucose and butyric acid concentrations in the fermentor were 10 g/L and 8.7 g/L. respectively. A fed-batch fennentation was performed with maintenance of the optimum glucose and butyric acid concentrations. The D-$\beta$-HBA concentration after 120 h of cultivation reached 12.4 g/L, which was 4.7 times greater illan the concentration obtained by batch fermentation.
Candida rugosa IFO0750의 UV-변이주를 제조하여 butyric acid를 D-$\beta$-hydroxybutyrin acid(이하 D-$\beta$-HBA)로 전환하는 데 이용하였다. 후보 변이주 중 활성이 가장 높은 Candida rugosa CM42를 이용하여 발효를 수행한 후 NMR 분석, polarimeter 분석 등을 통하여 생성된 물질이 D-$\beta$-HBA 임을 확인하였다. Chemostar 배양을 이용하여 D-$\beta$-HBA 발효 생산의 주요 영향인자를 분석하였으며, 균체의 활성을 나타내는 비생산성의 최대치는 균체의 비증식 속도를 0.06, 발효조 내의 glucose와 butyric acid의 농도를 각각 10g/L와 8.7 g/L로 각각 유지 할 때 얻어졌다. 회분식 배양 중에 glucose와 butyric acid를 공급하여 발효조 내의 glucose 및 butyric acid 농도를 최적조건으로 유지하는 fed-batch 발효를 수행하였다. 배양 180 시간 후에 D-$\beta$-HBA 농도가 약 12.4 g/L에 도달하였으며 회분식 발효에 비하여 4.7배 증가하였다.