Abstract
Physiologically active material ${\beta}$-glucan extracted from mushroom has an antitumor effect. Agaricus blazei murill(A blazel) fruiting bodies were reported to contain large amounts of ${\beta}$-glucan. The purpose of this study was to maximize ${\beta}$-glucn extraction from A. blazei by microwave assisted extraction method. Optimal extraction conditions were obtained under various extraction time and applied power which was examined as 200, 500 and 650 watt. The structure and concentrations of the raffinates were analyzed by nuclear magnetic resonance spectroscopy(NMR) and infrared spectroscopy(IR) It was proved that the extraction yield of microwave assisted extraction method was higher than that of conventional solvent extraction method. It was also observed that microwave assisted extraction method requires less amounts of solvents and extraction time compared to the conventional solvent extraction method.
버섯에서 추출되는 생리활성물질얀 ${\beta}$-glucan은 탁월한 항암 효과를 갖는 물질이다. 특히 Agaricus blazei에 $\beta$-glucan이 많이 포함되어 있는 것으로 보고되어져 있다. 본 연구의 목적은 마이 크로웨이브를 사용하여 아가리쿠스버섯으로부터 ${\beta}$-glucan을 추 출하는 공정의 추출효율을 극대화하는 것으로, 다양한 추출시간 과 마이크로웨이브 출력을 이용하여 최적 운전조건을 결정하였 다. 최적 마이크로웨이브의 최적 출력은 200, 500, 650 watt의 경우에서 실험하여 결정하였다. 추출물질의 구조와 농도 분석은 nuclear magnetic resonance spectroscopy와 infrared spectroscopy 를 이용하여 수행하였다 본 실험 결과로 마이크로웨이브를 이 용한 추출의 다당류 수율이 전통적 인 열수추출방법보다 향상됨을 확인하였고, 소량의 용매와 짧은 추출 시간으로 향상된 수율을 얻을 수 있음을 알 수 있었다.