Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 6
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- Pages.1341-1349
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- 2000
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- 0367-6293(pISSN)
The effects of low temperature storage and aging of Jeot-kal on the microbial counts and microflora
젓갈의 숙성 및 저온 저장이 미생물 균수 및 균총에 미치는 영향
- Hong, Yeun (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
- Kim, Jeong-Hee (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
- Ahn, Byung-Hak (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute) ;
- Cha, Seong-Kwan (Food Chemistry and Biotechnology Division, Korea Food Research Institute)
- 홍연 (한국식품개발연구원 생물공학연구본부) ;
- 김정희 (한국식품개발연구원 생물공학연구본부) ;
- 안병학 (한국식품개발연구원 생물공학연구본부) ;
- 차성관 (한국식품개발연구원 생물공학연구본부)
- Published : 2000.12.30
Abstract
The addition of 5% NaCI to standard plate count (SPC) and bromcresol purple (BCP) agar showed the highest viable cell counts for Jeot-kal samples. The use of 15% glycerol as cryoprotectant showed the highest microbial survival rate at both temperatures,
젓갈 미생물 계수용 배지의 소금농도를 결정하기 위한 실험에서는 NaCl을 5% 첨가한 배지에서 가장 많은 수의 미생물이 계수되었고, 시료를 보존하기 위한 동결보호제는 glycerol 15%를 사용하였을 때