Property Comparison of Polyclonal Anti-Soy Protein Antibodies Produced for ELISA

효소면역측정법을 위한 다클론 항대두단백 항체의 생산 및 특성비교

  • Published : 2000.12.30

Abstract

Specific antibodies were produced to develope the enzyme-linked immunosorbent assay for analysis of soy proteins and the properties of the antibodies were compared. Isolate soy protein(ISP), and ISP heated with SDS and urea (ISP(SU)), acidic subunits(AS) of 11S globulin were immunized to produce polyclonal antibodies. By using competitive indirect ELISA(ciELISA), the reactivities of the antibodies toward soy proteins treated with different methods were investigated and shown as $IC_{50}$. $IC_{50}'s$ of anti-ISP antibodies to ISP, ISP(SU), ISP treated with 2-ME(ISP(ME)), and crude 11S were 20, 30, 36, and $1000\;{\mu}g/mL$, respectively. And the values of anti-ISP(SU) antibodies to the same antigens were 100, 5, 4, and $220\;{\mu}g/mL$ and those of anti-AS antibodies were 20, 2, 2.5, and $200\;{\mu}g/mL$, respectively. Therefore, anti-AS antibodies showed the highest reactivities toward soy proteins among the produced antibodies as determined by ciELISA.

대두단백질의 분석을 위한 효소면역측정법을 개발하고자 특이항체를 생산하고 그 항체의 특성을 비교하였다. 분리대두단백(ISP), ISP를 SDS와 urea의 첨가하에 열처리한 것(ISP(SU)), 11S 글로불린의 acidic subunit(AS)를 각기 면역하여 다클론 항체를 생산하였다. 간접 경합 효소면역측정법(ciELISA)을 실시하여 처리를 달리한 대두단백질에 대한 이들 항체의 반응성을 조사하였여 $IC_{50}$으로 나타내었다. 항AS 항체의 경우 $IC_{50}$값이 ISP, ISP(SU), ISP를 2-ME로 처리한 ISP(ME), crude 11S에 대하여 각각 20, 2, 2.5, $200\;{\mu}g/mL$로 나타났다. 또한, 항ISP(SU) 항체의 경우 같은 항원에 대해서 100, 5, 4, $220\;{\mu}g/mL$였으며 항ISP 항체의 경우는 각각 20, 30, 36, $1000\;{\mu}g/mL$로 나타났다. 이로서 생산된 3가지 항체 중에서 항AS 항체가 대두단백질에 대한 반응성이 가장 우수하여 ELISA분석법 개발에 적합하였다.

Keywords