Effects of Cultivation Season and Method on Growth and Quality of Tomato

토마토의 재배시기(栽培時期)와 재배방식(栽培方式)이 생육(生育) 및 품질(品質)에 미치는 영향(影響)

  • Published : 1999.04.30

Abstract

Tomato (Lycopersicon esculentum) fruits were grown by the hydroponic cultivation system using perlite and soil cultivation system. The growth, yield, and fruit quality were compared between two growing seasons of spring and summer and two cultivation systems, respectively. In tomato, little difference was observed in growth and yield between two cultivation systems, but plant growth and total yield of fruits were much more in summer than in spring. The contents of glucose and fructose were more in spring-grown fruit than in summer-grown one, and in hydroponically cultivated fruit than in soilcultivated, respectively. The weight loss during room temperature storage was lower in hydroponically cultivated fruit than in soil-cultivated one, and in summer-grown fruit than in spring-grown one, respectively. In terms of color change, the shelf-life of tomato fruit was shorter by one day in summer-grown one fruit than in spring-grown one, and in hydroponcically cultivated one fruit than in soil-cultivated, respectively.

완숙계 대과종 토마토를 공시 재료로 재배시기와 재배방식을 달리하여 생육 및 수량, 품질 및 저장성 등을 비교 조사하고자 하였다. 토마토는 재배방식에 따른 생육 및 수량의 차이를 나타내지 않았으나 재배시기에 따라서는 여름재배에서 작물의 생육이 왕성하였고 주당 수량도 여름재배에서 많았다. 토마토 과실의 수분함량은 재배방식의 차이보다는 재배시기에 따른 차이가 커 여름 수확과의 수분함량이 봄 수확과 보다 높은 수치를 보여주었다. 토마토 과실의 경도는 재배방식간에는 차이가 없거나 적은 반면 재배시기에 따라서는 약간의 유의성이 있는 차이를 보였는데 봄 수확과에 비해 여름 수확과에서 경도가 높았다. 토마토의 전당, 포도당, 과당 함량 등은 모두 여름 수확과에 비해 봄 수확과에서 높았고 재배방식별로는 유의성 있는 차이를 보여주지 않았다. 토마토 과실의 실온저장시 수분손실량은 양액재배 수확과가 적었고, 수확기에 따라서는 여름 수확과가 적었다. 실온에서 녹숙과의 과피 변색은 봄보다는 여름수확 과실이, 토양보다는 양액재배 과실이 빠르게 진행되었다.

Keywords