Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 31 Issue 1
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- Pages.30-35
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- 1999
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- 0367-6293(pISSN)
Determination of Synthetic Food Colours by HPLC with Photodiode Array Detector
HPLC를 이용한 타르색소의 분리정량
- Yang, Ho-Chul (Food Analysis Division, Chonnam Institute of Health and Environment) ;
- Heo, Nam-Chil (Food Analysis Division, Chonnam Institute of Health and Environment)
- Published : 1999.02.28
Abstract
A simple, rapid, efficient method is for extraction of 13 synthetic water-soluble food colours (Tartrazine, Amarnth, Indigo carmine, New coccine, Sunset yellow FCF, Allura red AC, Eosine, Fast Green FCF, Brilliant Blue FCF, Erythrosine, Acid red, phloxine, Rose Bengal) by polyamide resin and for their quantitative by high performance liquid chromatography (HPLC). Colours (coal-tar dyes) were extracted with polyamide resin and then determinated by HPLC. The HPLC conditions using a reverse phase partition type column
기존의 PC나 TLC에 의한 타르색소의 정성은 많은 시간이 소요되고 회수율이 낮아 혼합색소의 경우 주 색소만이 검출되는 단점이 있고, 많은 표준용액이 동시에 전개되어질 수 없다는 단점이 있어 분 실험에서는 Polyamide와 Photodiode array 검출기가 장착된 HPLC를 이용하여 타르색소의 추출, 정제 및 정량을 여러 각도로 검토하여 정량분석의 최적 조건을 확립하였다. 검출 파장은 각 타르색소마다 고유의 최대흡수부가 있으나 동시분석을 위해서는 254 nm의 파장에서 가장 광범위한 타르색소의 검출이 가능하였으며 적색 계통은