The Effects of CaCl2 Foliar Application on Inhibition of Abnormally Fermented Fruits and Chemical Composition of Oriental Melon(Cucumis melo L. var. makuwa Mak.)

CaCl2의 엽면처리(葉面處理)가 참외의 이상발효과 발생억제 및 과실성분(果實成分)에 미치는 영향

  • 정희돈 (영남대학교 자연자원대학 원예학과) ;
  • 윤선주 (영남대학교 자연자원대학 원예학과) ;
  • 최영준 (영남대학교 자연자원대학 원예학과)
  • Published : 1998.08.31

Abstract

The effects of $CaCl_2$ foliar application on inhibition of the occurrence of abnormally fermented fruit and chemical composition of oriental melon (Cucumis melo L. var. makuwa Mak. cv. Gumssaragi-eunchun) were examined. $CaCl_2$, applied at 0.3~0.7%, had an apparent inhibitory effect on occurrence of abnormally fermented fruit when sprayed three times at five days intervals from 10 days after flowering. The effect of $CaCl_2$ was diminished when the field was irrigated during the ripening period. Sugar content in the fruits was not affected by the $CaCl_2$ treatment. The Ca content was higher in the normal fruit than in the fermented ones, but no difference was noted in the K and Mg levels. The occurrence of fermented fruit was increased when the applying nitrogen levels were less (10kg) or higher (25kg/10a) than normal supply. The nitrogen application had no effect on the calcium content in fruits.

참외 '금싸라기은천'의 이상 발효과 발생억제에 미치는 $CaCl_2$의 엽면처리 효과를 실험하였다. $CaCl_2$(0.3~0.7%)를 개화후 10일부터 5일간격으로 3회 엽면처리하므로써 발효과 발생이 현저히 억제되었으며 유효농도는 0.3~0.5%였다. 과실성숙기의 관수는 $CaCl_2$효과를 감소시켰다. 당함량은 정상과가 발효과에 비하여 높았고 $CaCl_2$처리는 당함량에 영향을 미치지 않았다. 과실내 Ca함량은 정상과가 발효과 보다 높았으나 K와 Mg함량은 차이가 없었다. 질소시용량이 적든가(10kg/10a) 또는 많으면 (25kg/10a) 발효과 발생이 많았으나 질소시용량은 과실내 Ca함량에 영향을 미치지 않았다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 경상북도 농촌진흥원