Screening of saline tolerant plants and development of biological monitoring technique for saline stress. II. Responses of emergence and early growth of several crop species to saline stress.

내염성 식물의 탐색 및 생물학적 염해 모니터링 기술의 개발 II.염분 스트레스에 대한 작물의 출현과 초기 생장 반응

  • 심상인 (고려대학교 자연자원대학 식량자원학과) ;
  • 이상각 (고려대학교 자연자원대학 식량자원학과) ;
  • 강병화 (고려대학교 자연자원대학 식량자원학과)
  • Published : 1998.06.30

Abstract

This experiment was conducted to verify the responses of major crop species to saline stress.To determine the saline tolerance of crop species, sevral crop species were cultivated under sand-culture system using Hoagland's nutrient solution whit 200mM NaCl. The crop species showing saline tolerance were cotton(Gossypium indicum), maize(Zea mays), barely(Hordeum vulgare), and wheat(Triticum aestivum) but perilla (Perilla frutescens) and leguminous crops, mung bean(Phaseolus radiatus), azuki bean(Phaseolus angularis) and soy bean(Glycin max) showed very por tolerance. One the typical symptom was the darkening of leaf color due to increase of chlorophyll concentration.Among of the plant families, Fabaceae was the most susceptible but crop species belonging to Poaceae were more proper for cultivating on reclaimed tidal land in the course of desalinazation. It was suggrsted that the crop species belonging to Fabaceae, a sensitive family to soil salinity, must be cultivated when the soil salinity decreased below 10ds/m. To know the critical salinity level for crop growth,salinity of saline soil collected from reclaimed tidal land was adjusted from 10.0ds/m tp41.7ds/m with tap water. It was suggested that the ECs of the soil in which the plant height of each crop spicies was reduced to 50% of control plant were 22.6 and 21.7 ds/m in rice, barley, corn, mung bean, and soy bean,respectively.

작물들의 염분에 대한 반응을 알아보기 위해 200mM의 NaCl이 들어있는 영양액을 공급하는 사경재배를 통하여 작물들의 내염성을 비교하였고,간척지 토양에 파종하여 작물들의 출현율과 초기생육을 관찰하였다. 작물종 중 내염성이 강한 종은 목화, 보리, 밀, 옥수수 등으로 이들은 200mM의 NaCl이 함유된 영양액에서 고사하지 않고 생육이 가능하다. 그러나 녹두, 완두, 팥, 콩과 갚은 콩과작물이 염분에 특히 약하였다. 작물을 간척지 토양에 파종했을때 건물중의 피해가 가장 심하였고, 출현율, 초장 순으로 염분에 대한 반응 정도가 작았다. 또한 염분 정도가 증가함에 따라 작물체의 엽수도 감소하였다. 공시 작물들의 초장이 50% 저해 되는 염분 농도를 추정해 볼 때 화본과의 벼, 보리, 옥수수는 각각 22.6, 56.9, 40.4ds/m의 EC에서 초장 50% 저해되었고, 콩과 작물인 녹두와 콩은 각각 22.6과 21.7ds/md의 EC에서 초장이 50% 감소됨을 추정할 수 있었다.

Keywords