Effect of Soil Microorganisms on Chinese Cabbage(Brassica Campestris L) Yield in Fall Cropping

土壤微生物劑處理가 가을배추의 收量에 미치는 影響

  • Published : 1999.06.01

Abstract

This study was carried out to investigate the effect of microbial fertilizers on yields of Chinese cabbage(Brassica campestris L.). Six microbial fertilizers, MPK+Husk+Palma, Husk+Palma, MPK+Compost, Compost, Bio livestock cattle system(BLCS) cattle dropping, and Tomi, were used. All of the microbial fertilizers were very effective to increase yields of Chinese cabbage. As a result of analysis of plant chemical components, MPK+Compost treated plot showed higher concentrations of Fe and Zn than other microbial fertilizers plot. In a chemical components of soil, concentrations of K, Mg were increased with Tomi treatment, however, the other concentrations of plant and soil chemical components were not different. In a microbial properties of soil, Tomi, Husk+Palma, and MPK+Husk+Palma treated plots increased in numbers of total bacteria and bacillus. Tomi treated plot increased in numbers of actinomycetes and fungi, also. The other microbial properties of soil were not different, however. The microbial fertilizers may affect the useful microbial properties, therefore, it would be increase yield of Chinese cabbage treated with them.

몇가지 土壤微生物劑의 處理가 배추의 收量과 土壤 및 植物體의 化學成分, 그리고 微生物相에 미치는 影響을 調査하였다. 모든 微生物劑 處理區에서 無處理에 비하여 收量이 增加하였고, 糖度 또한 增加하여 微生物劑의 處理가 배추의 收量뿐만 아니라 品質의 向上에도 매우 效果的이라고 思料되었다. 植物體의 化學成分을 調査한 結果, MPK+Compost 處理區에서 Fe와 Zn 含量이 매우 높았으나 有意性은 없었고, 다른 成分들은 處理區間에서 差異가 없었다. 土壤의 化學成分에서는 Tomi 處理區에서 K와 Mg의 含量이 높았으나, 다른 處理區에서는 差異가 없었다. 土壤의 微生物相을 調査한 結果, 總細菌數에서는 Tomi 處理區가 가장 높았고 Husk+Palma 및 MPK+Husk+Palma 處理區에서도 높게 나타났다. Bacillus는 MPK+Husk+Palma 處理區가 가장 높았고 Husk+Palma와 Tomi 處理區에서도 몹시 增加되었다. Actinomycetes와 fungi에서도 Tomi 處理區가 매우 增加하였으나, 다른 處理區間에는 差異가 없었고, psedomonas에서도 各 處理間에 差異가 없었다.

Keywords