Sugars in Korean and Japanese Sake

한국산 및 일본산 청주의 당에 관한 연구

  • 안용근 (충청전문대학 식품영양과) ;
  • 배정설 (중경공업전문대학 식품영양과)
  • Published : 1998.04.01

Abstract

Sugars in 2 brands of Korean Sake and 5 brands of Japanese Sake were analyzed by HPLC and TLC. Sake was found to contain average 4.6% of total sugar, 2.23% of glucose and 1.46% of maltooligosaccarides from maltose to maltodecaose. Korean two brands were found to 4.21% and 4.93% of total sugar, 3.68% and 3.29% of glucose and 1.25% and 0.92% of maltooligosaccarides from maltose to maltodecaose, respectively. maltooligosaccarides in Sake were digested with $\alpha$-amylase plus Aspergillus awamori $\alpha$-glucosidase and produces glucose. The results suggested that sugars in Sake is not effective as a growth factor of Bifidobacterium.

한국산 청주 두 종류, 일본산 청주 다섯 종류의 당을 HPLC 및 TLC로 비교 분석하였다. 총당은 한국산, 일본산 모두 평균 4.69%를 나타냈고, 한국산은 4.21% 및 4.93%를 나타냈다. 글루코오스는 평균 3.23%를 나타냈고, 한국산은 3.29%, 3.68%를 나타냈다. 말토오스에서 말토옥타오스까지의 말토올리고당은 평균 1.46%를 나타냈다. 청주의 당을 사람의 타액 $\alpha$-amylase와 Aspergillus awamori $\alpha$-glucosidase로 가수분해 한 결과 모두 글루코오스로 가수분해 되어 비피두스균 활성화 효과는 적은 것으로 나타났다.

Keywords