The Korean Journal of Food And Nutrition (한국식품영양학회지)
- Volume 11 Issue 2
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- Pages.211-215
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- 1998
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
Sugars in Korean and Japanese Sake
한국산 및 일본산 청주의 당에 관한 연구
Abstract
Sugars in 2 brands of Korean Sake and 5 brands of Japanese Sake were analyzed by HPLC and TLC. Sake was found to contain average 4.6% of total sugar, 2.23% of glucose and 1.46% of maltooligosaccarides from maltose to maltodecaose. Korean two brands were found to 4.21% and 4.93% of total sugar, 3.68% and 3.29% of glucose and 1.25% and 0.92% of maltooligosaccarides from maltose to maltodecaose, respectively. maltooligosaccarides in Sake were digested with
한국산 청주 두 종류, 일본산 청주 다섯 종류의 당을 HPLC 및 TLC로 비교 분석하였다. 총당은 한국산, 일본산 모두 평균 4.69%를 나타냈고, 한국산은 4.21% 및 4.93%를 나타냈다. 글루코오스는 평균 3.23%를 나타냈고, 한국산은 3.29%, 3.68%를 나타냈다. 말토오스에서 말토옥타오스까지의 말토올리고당은 평균 1.46%를 나타냈다. 청주의 당을 사람의 타액