Inhibitor of Xanthine Oxidase from Onion Skin

양파 껍질에서 분리한 Xanthine Oxidase 저해물질

  • Ra, Kyung-Soo (Department of Food and Nutrition, Taegu Technical College) ;
  • Chung, Soo-Hyun (Department of Food and Nutrition, College of Allied Health Sciences, Korea University) ;
  • Suh, Hyung-Joo (Department of Food and Nutrition, College of Allied Health Sciences, Korea University) ;
  • Son, Jong-Youn (Department of Food Science and Technology, Anseng National University) ;
  • Lee, Hyo-Ku (Department of Food Science and Technology, Kongju University)
  • 나경수 (대구공업대학 식품영양과) ;
  • 정수현 (고려대학교병설보건대학 식품영양과) ;
  • 서형주 (고려대학교병설보건대학 식품영양과) ;
  • 손종연 (안성산업대학교 식품공학과) ;
  • 이효구 (공주대학교 식품공학과)
  • Published : 1998.06.01

Abstract

Two major flavonoid compounds having inhibition activity of xanthine oxidase from onion skin were separated, isolated and identified by ODS chromatography, Sephadex LH-20 chromatography, UV/visible absorption spectroscopy and FAB Mass. Spectral analyses indicated that $F_1$ was a flavonol having 3,5,7,3'-OH and 4'-glucoside (quercetin 4'-glucoside), and $F_2$ was a flavonol having 3(5),7,3',4'-OH (quercetin). FAB-Mass of fraction $F_1\;and\;F_2$ in positive-ion-mode produced a spectra containing main ions at m/z 465, corresponding to the $(M+H)^+$ ion of quercetin 4'-glucoside, and m/z 303, corresponding to the $(M+H)^+$ ion of quercetin. The inhibition mechanisms of $F_1\;and\;F_2$ were a mixture of the uncompetative and non-competative modes, with respect to xanthine as a substrate.

양파 껍질의 메탄올 추출물에 함유되어있는 플라보노이드류를 분리하고자 Sephadex LH-20 column chromatography를 한 결과, $F_1,\;F_2$ 두 개의 활성분획을 얻었다. $F_1$$F_2$ 분획의 자외선과 가시광선에서의 흡수 패턴을 측정하였다. $F_1$$F_2$ 분획의 band I과 band II는 전형적인 프라보놀의 피크 파장을 보였으며, $MeOH,\;NaOMe,\;AlCl_3,\;AlCl_3/HCl,\;NaOAc$$NaOAc/H_3BO_3$의 shift reagent를 이용한 흡수패턴을 측정한 결과, $F_1$ 분획은 3,5,7,3'-OH를 가지며 4' 위치에 glucose를 가지는 플라보놀로 확인이 되었다. $F_2$ 분획은 3(5),7,3',4'-OH를 가지는 플라보놀로 확인이 되었다. 두 분획의 분자량을 측정하고자 FAB mass를 이용한 결과, $F_1$ 분획의 경우 $m/z\;465\;(M+H)^+$로 quercetin monoglucoside에 해당되는 분자량을 보였으며, $F_2$ 분획은 $m/z\;303\;(M+H)^+$로 quercetin에 해당되는 분자량을 보였다. Quercetin 4'-glucoside와 quercetin으로 확인된 분획 $F_1$$F_2$에 의한 xanthine oxidase에 대한 저해기작은 비경쟁적과 무경쟁적 저해 형태가 서로 혼합되어 있는 형태이었다.

Keywords