Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 3
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- Pages.693-696
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Effects of Chitooligosaccharides on Liver Function in the Mouse
Chitooligosaccharide가 생쥐의 간 기능에 미치는 영향
- Kim, Se-Jae (Department of Biology and Institute of Life Science, Cheju National University) ;
- Kang, So-Young (Department of Biology and Institute of Life Science, Cheju National University) ;
- Park, Seung-Lim (Kun Pung Bio Co.) ;
- Shin, Tae-Kyun (Department of Veterinary Medicine, Cheju National University) ;
- Ko, Young-Hwan (Department of Food Engineering, Cheju National University)
- 김세재 (제주대학교 생물학과.생명과학연구소) ;
- 강소영 (제주대학교 생물학과.생명과학연구소) ;
- 박승림 (건풍바이오(주)) ;
- 신태균 (제주대학교 수의학과) ;
- 고영환 (제주대학교 식품공학과)
- Published : 1998.06.01
Abstract
Chitosan is the deacetylated product of chitin. Chitosan and its derivatives have many properties that make them attractive for a wide variety of health applications. This study was performed to investigate some effects of water soluble chitooligosaccharides on liver function in the mouse. The animals given the sterol diet containing 3% cholesterol for 6 weeks showed increase in plasma cholesterol level, which were lowered by 23% when they were fed on 1% chotooligosaccharide. While there was no significant change in liver cholesterol and plasma HDL-cholesterol levels. Continuous administration of 15% ethanol via drinking water to mice for 8 weeks elicited pathological alterations such as inflammation, necrosis, accumulation of lipid droplets in the liver and increase in GPT activity, while simultaneous administration of ethanol and chitooligosaccharide prevented remarkedly ethanol-induced liver injury; there was no observable lipid droplet and GPT activity was decreased by 25% in the liver. These results suggest that chitooligosaccharide play some roles in liver function, such as reducing the plasma cholesterol level and preventing alcoholic liver disease.
Chitin의 탈아세틸화로 얻어지는 화합물인 chitosan과 chitooligosaccharide는 다양한 생리활성 기능을 나타내므로 생물의학적인 응용에 많은 관심이 집중되고 있다. 본 연구는 수용성 chitooligosaccharide가 생쥐의 간 기능에 미치는 영향을 조사하기 위하여 수행되었다. 6주 동안 3% cholesterol를 식이한 생쥐에서는 혈장 cholesterol 함량이 증가하였으나, 1% chitooligosaccharide와 3% cholesterol을 함께 식이한 생쥐에서는 혈장 cholesterol 함량이 23% 정도 감소하였다. 그러나 혈장내 HDL-cholesterol과 간내 cholesterol 함량에는 유의한 차이가 없었다. 한편, 15% ethanol을 8주간 투여한 생쥐에서는 inflammation, necrosis, 지방구의 축적, GPT의 활성 증가 등 간 상해가 관찰되었다. 그와 반면에 0.5% chitooligosaccharide와 15% ethanol을 함께 투여한 생쥐에서는 ethanol에 의해 유발된 간 상해가 현저히 억제되어 지방구의 축적이 관찰되지 않았고, 혈장의 GPT 활성이 25%정도 감소하였다. 따라서, chitooligosaccharide가 생쥐에서 혈장 cholesterol 함량을 감소시키고, 알코올성 지방간을 예방하는 등 부분적인 기능이 있음을 보여주었다.