Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 30 Issue 2
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- Pages.450-455
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- 1998
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- 0367-6293(pISSN)
Inhibitory Effect of Main Pine Needle Extracts on the Chemically Induced Mutagenicity
주요 솔잎 추출물의 돌연변이 억제효과
- Kim, Eun-Jeong (Division of food and Biotechnology, Kangwon national university) ;
- Jung, Sung-Won (Division of food and Biotechnology, Kangwon national university) ;
- Choi, Keun-Pyo (Division of food and Biotechnology, Kangwon national university) ;
- Ham, Seung-Shi (Division of food and Biotechnology, Kangwon national university) ;
- Kang, Ha-Young (Forestry Research Institute)
- Published : 1998.04.01
Abstract
Pine has been known as a traditional medicinal plant and as showing a physically beneficial function to a human being. Therefore, this study was performed to investigate the physiological activities of main pine neddles. Ethanol extracts from pinus needles did net exhibit any mutagenicity. On the contrary, inhibitory effects of ethanol extract were observed on mutagenicity induced by N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine(MNNG), 4-nitroquinoline-1-oxide (4NQO), 3-amino-1,4-dimethyl-5H-pyrido-(4,3-b)indol (Trp-P-1) and benzo(a)pyrene
한국에 널리 분포하고 있는 곰솔, 리기다, 잣나무, 적송의 에탄올추출물과 각 용매 분획물을 이용하여, in vitro assay로서 spore rec-assay와 Salmonella typhimurium reversion assay법으로 시료자체 변이원성 유무와 4가지 양성변이원 물질(MNNG, 4NQO, Trp-P-1 및 B(a)p)에 대한 돌연변이 억제효과를 고찰하였다. 곰솔, 리기다, 잣나무, 적송의 에탄올 추출물은 spore rec-assay와 S. typhimurium를 이용한 mutagenicity assay에서 변이원성을 나타내지 않았다. 돌연변이 억제 시험에서는 4가지 시료 모두 농도 증가에 따른 억제율을 나타내었고 또 각각의 시료들의 분획물 중 잣나무와 소나무의 에테르 분획물들이 간접변이원인 Trp-P-1의 변이원성에 대하여 다른 분획물에 비하여 높은 억제율을 보여주었다.