소멸형 잔반처리기 수분조정제 개발에 관한 연구

A Study on the Development of Bulking Agent for an Disappearance Type Food Waste Disposer

  • 채성준 (삼성전자(주) 생활시스템연구소 환경기술그룹) ;
  • 문정호 (삼성전자(주) 생활시스템연구소 환경기술그룹) ;
  • 박윤서 (삼성전자(주) 생활시스템연구소 환경기술그룹) ;
  • 박상규 (태평양(주) 생화학사업본부 기술개발팀) ;
  • 오성훈 (태평양(주) 생화학사업본부 기술개발팀)
  • Chae, Seong Joon (Center Head Environmental Technology Group, Living System R&D Center, Samsung Electronics Corp.) ;
  • Moon, Jeong Ho (Center Head Environmental Technology Group, Living System R&D Center, Samsung Electronics Corp.) ;
  • Park, Yun Seo (Center Head Environmental Technology Group, Living System R&D Center, Samsung Electronics Corp.) ;
  • Park, Sang Kyu (Technology Development Team, Biochemistry Business Division, Taepyungyang Corp.) ;
  • Oh, Seong Hoon (Technology Development Team, Biochemistry Business Division, Taepyungyang Corp.)
  • 발행 : 1997.03.30

초록

음식쓰레기의 처리가 사회적인 문제로 대두되기 시작한 지도 얼마되지 않았다. 하지만 이의 처리방법에 대해서는 여러해 전부터 많은 논란을 일으켜 온 것이 사실이다. 현재 국내 및 일본에서 크게 관심을 가지고 있는 처리방식으로는 음식쓰레기를 고온으로 건조시키는 방법과 일정량의 담체 (수분조정제)를 반응조의 내부에 담아 놓고 일정기간동안 계속적으로 투입하면서 미생물에 의한 분해가 일어날 수 있도록 하는 소멸방식이 있다. 본 연구실에서는 위의 두가지 방식 중 소멸형의 잔반처리기에 관심을 가지고 이의 효율적인 음식물 분해를 위한 조건설정에 대해 실험을 진행하게 되었고 일차적으로 음식물이 투입되고 난후 미생물과의 직접적인 접촉을 이루어지게 하는 수분조정제를 개발하기 위한 실험을 진행하게 되었다. 이를 위해 수분조정제로 쓰일 물질의 선정과 초기 미생물의 성장을 극대화시킬 수 있는 물질의 첨가에 의한 개선, 탈취 흡착제의 첨가에 의한 반응시 발생하는 악취의 농도 변화 등에 대해 실험을 진행하게 되었고, 이에 대한 양호한 결과를 얻게 되었다.

It is not long since treatment of food waste became a social problem. However, it is a fact that there have been a lot of debates on the treatment of food waste since several years ago. At present, two ways of disposing food waste are under great interest in Korea and Japan. One is drying of food waste at high temperature. The other is disappearance type, in which analysis by microorganism takes place with continuous supply of a bulking agent for a certain period of time that was stored in a reactor. In our laboratory, Disappearance type Food Waste Disposer is under interest, and experiments regarding condition establishment for efficient analysis of food waste were conducted. As preceding experimentation, experiments were done with regard to the selection of a substance to be used as a bulking agent, improvement by addition of a substance which maximizes initial growth of microorganism, and a concentration change in rank odors generated by reaction with deodorizer (absorbent). The results turned out to be satisfactory.

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