Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 30 Issue 2
- /
- Pages.277-281
- /
- 1997
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
Effects of Storage Temperature on the Survival of Vibrio mimicus K-1 in Seawater and Arkshell
해수와 피조개에서 Vibrio mimicus K-1의 생존에 대한 보관온도의 영향
- KOH Byeong-Ho (Research Center of Hansung Enterprise Co., LTD.) ;
- LEE Won-Dong (Research Center of Hansung Enterprise Co., LTD.) ;
- ANN Sung-Kee (Research Center of Hansung Enterprise Co., LTD.) ;
- KIM Ji-Hoe (South Sea Fisheries Research Institute, National Fisheries Research & Development Institute) ;
- LEE Myung-Suk (Department of Microbiology, Pukyong National University)
- 고병호 (한성기업(주) 식품연구소) ;
- 이원동 (한성기업(주) 식품연구소) ;
- 안성기 (한성기업(주) 식품연구소) ;
- 김지희 (국립수산진흥원 남해연구소) ;
- 이명숙 (부경대학교 미생물학과)
- Published : 1997.03.01
Abstract
The cell density changes of Vibrio mimicus K-1 in sea water and arkshell feeding it were examined at various temperature. The strain was suspended in sterilized sea water and storaged at experimental temperature
식중독 원인균으로 알려진 Vibrio mimicus K-1를 피조개에 feeding시켰을 때 보관온도에 따른 균수변화를 측정하여 살아있는 패류에 오염되었을 때의 저온저항성과 증식양상을 조사하였다. 보관온도에 따른 균수변화는 해수에 보관하였을 때와 피조개에 feeding하였을 때 같은 온도에서의 균수변화가 다르게 나타났다. 즉, 해수에 보관(초기균수