Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 30 Issue 2
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- Pages.271-276
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- 1997
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Quality Analysis of Viscera of Alaska Pollack Treated on Vessel for Raw Materials of Changran-Jeotgal
선상에서 처리한 창란젓갈 원료에 관한 연구
- LEE Won-Dong (Research Center of Hansung Enterprise Co., LTD.) ;
- CHANG Dong-Suk (Dept. of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
- KOH Byeong-Ho (Research Center of Hansung Enterprise Co., LTD.) ;
- LEE Myung-Suk (Dept. of Microbiology, Pukyong National University) ;
- JEONG Eun-Tak (Dept. of Food Science and Technology, Pukyong National University)
- 이원동 (한성기업(주) 식품연구소) ;
- 장동석 (부경대학교 식품공학과) ;
- 고병호 (한성기업(주) 식품연구소) ;
- 이명숙 (부경대학교 미생물학과) ;
- 정은탁 (부경대학교 식품공학과)
- Published : 1997.03.01
Abstract
The study was attempted to detemine the ratio of stomach and intestine to viscera gathered on catching vessels, the critical level of VBN content as a freshness quality of viscera of Alaska pollack for raw materials of Changran-jeotgal. It also examined the changes of VBN values, pH and viable tell counts during the fermentation. Then sensory evaluation of the fermented products, Changran-jeotgal, was done according to the freshness of raw materials used. The ratio of stomach and intestine to the gathered viscera on the vessel was about
어획한 명태를 선상에서 가공할 때 부산물로 생산되는 선상창란을 대상으로 선도에 따른 제품의 관능검사와 제조과정 중의 수율을 조사함으로서 산업적으로 활용할 수 있는 원료창란의 VBN판정기준을 설정하고 아울러 초기 VBN 값이 각기 다른 원료창란으로부터 젓갈숙성중의 VBN, pH, 그리고 생균수 변화를 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 선상에서 처리한 원료창란은 창란젓갈 원료가 되는 위와 창자의 비율이