Effect of Clove (Eugenia caryophyllata Thumb) on the Survival of Listeria monocytogenes and Salmonella typhimurium during Cold Storage

저온저장중 Clove(Eugenia caryophyllata Thumb)가 Listeria monocytogenes와 Salmonella typhimurium의 생존에 미치는 영향

  • 박찬성 (경산대학교 생명자원과학부) ;
  • 최미애 (양산전문대학 식품영양과)
  • Published : 1997.12.01

Abstract

The antibacterial activity of low concentrations of clove (Eugenia caryophyllata Thumb) in culture broth against Listeria monocytogenes and Salmonella typhimurium was tested at 35, 5, and -20$^{\circ}C$. Tryptic soy broth (TSB) containing 0∼0.5% (w/v) of clove was inoculated with 10$\^$5/∼10$\^$7/ cell/ml of L. monocytogenes and S. typhimurium and incubated at each temperature. The growth of L. monocytogenes occured only after a prolonged lag period at 0.1% clove at 35$^{\circ}C$, while viabilities of the cells decreased by 1.4 and 3.3 log cycles at 0.3 and 0.5% clove, respectively. Growth of S. typhimurium occured at the presence of 0∼0.5% clove after a longer lag period with increasing concentration of clove at 35$^{\circ}C$. During refrigerated storage at 5$^{\circ}C$, the growth of L. monocytogenes occured after 6 days of lag period at 0.1% clove while viability of the cells were decreased during 24 days of storage. During frozen storage at -20$^{\circ}C$, the viability of L. monocytogenes and S. typhimurium decreased about 4 log cycles during 3 days of early period of storage at 0.1% clove. There were no major changes in the population of L. monocytogenes and S. typhimurium in TSB with different concentrations of clove during frozen storage.

향신료인 clove(Eugenia caryophyllata Thumb)를 액체배지에 첨가하여 2종류의 식중독세균(Listeria monocytogenes ATCC 7644, Salmonella typhimurium ATCC 13311)의 증식과 저온저장중 생존에 미치는 항균효과를 조사하였다. 저농도(0~0.5%, w/v)의 clove를 액체배지(TSB)에 첨가하여 L. monocytogenes와 Sal. typhimurium을 $10^{5}$~$10^{7}$ cell/ml 가 되게 접종한 후, 35$^{\circ}C$에서의 증식과 냉장(5$^{\circ}C$) 및 냉동(-2$0^{\circ}C$)저장중 생존억제효과를 생균수의 변화로서 조사하였다. 35$^{\circ}C$에서의 L. monocytogenes의 증식은 clove 0.1% 첨가시에 약 6시간의 유도기를 거친 후에 증식이 시작되었으나 0.3%에서는 1.4 log cycle, 0.5%에서는 3.3 log cycle 감소한 후에 거의 일정 수준을 유지하였다. 35$^{\circ}C$에서 Sal. typhimurium의 증식은 clove의 농도가 높을수록 생균수의 감소가 컸으며 긴 유도기를 거친 후에 증식하였다. 5$^{\circ}C$에서 냉장한 경우에, L. monocytogenes는 control과 0.1%의 clove농도에서는 6일간의 유도기를 거친 후에 증식하였으나 0.2%이상에서는 clove의 농도에 비례하여 생균수는 감소하였다. Sal. typhimurium을 5$^{\circ}C$에 냉장한 경우, clove의 농도에 비례하여 생존이 억제되고 0.2%이상의 농도에서는 저장중 사멸하였다. -2$0^{\circ}C$에 동결저장하였을 때, L. monocytogenes와 Sal. typhimurium은 저장초기의 3일간 4 log cycle 이상 급격히 감소하여 우수한 항균효과를 나타내었으며 첨가한 clove의 농도는 항균활성에 큰 영향을 미치지 아니하였다.다.

Keywords