Effect of Temperature and Food Source on the Egg and Larval Development of Tobacco Cutworm, Spodoptera litus Fabricius

온도 및 기주조건이 담배거세미나방(Spodoptera litura)의 난 및 유충발육에 미치는 영향

  • Published : 1997.03.01

Abstract

This study was conducted to determine the effect of temperatures and food sources on the egg and larval developmentof the tobacco cutworm, Spodoptera litura Fabricius. The hatchability of egg masses of S. liturawas 100% on the leaf of soybean, perilla and sweet potato in any given temperature regimes, while the hatchabilitywas only 65-8796 when reared on the pulp paper and decreased as temperature increased. Egg durationwas not significantly different among different food sources within each temperature. However, egg duration at32$^{\circ}$C was shorter than that at 24$^{\circ}$C and 28$^{\circ}$C. During the early larval development, at 28$^{\circ}$C and 32$^{\circ}$C the larvafed on sweet potato leaf was heavier than those fed on soybean and perilla leaves and the opposite case wastrue during mid-larval development stage. However, larval weight at 24$^{\circ}$C was heavier on sweet potato leafthan that on soybean and perilla leaves until 12 days after hatching. This result was probably due to relativelyslower developmental rate at 24$^{\circ}$C compared to 28$^{\circ}$C and 32$^{\circ}$C. The mean larval mortality was 68.896, 44.5%and 33.8% at 24$^{\circ}$C. 28$^{\circ}$C and 32"C, respectively. The lowest mortality was observed on soybena leaf and followedby perilla and sweet potato leaves, and artificial diet regardless of temperature conditions. The durationwas the shortest when they fed on soybean leaf, and followed by perilla and sweet potato leaves and artificialdiet. Larval durations were 23.6-30.4 days at 24$^{\circ}$C. 18.6-22.3 days at 28$^{\circ}$C and 14.5-18.0 days at 32$^{\circ}$C. Thethreshold temperatures of egg and larva of S. litura were about 6.l"C and 10.9"C, respectively.t 6.l"C and 10.9"C, respectively.pectively.

온도 및 기주종류별 담배거세미나방의 난 및 유충발육에 미치는 효과를 조사하였다. 담배거세미나방 난과의 부화율은 온도에 관계없이 천연기주에서 100% 부화하였으나, 인공 사육용 갱지에서 약 65-87%로 온도가 높아질수록 부화율은 낮아지는 경향이었다. 난기간은 $24^{\circ}C$, $^28{\circ}C$$32^{\circ}C$에서 각각 약 4.4일, 3.9일 및 3.0일 이었으며, 기주간에는 차이가 없었다. 유충발육기간동안 유충무게는 $28^{\circ}C$$32^{\circ}C$의 경우 발육초기에는 고구마 잎을 식이한 유충이 무거웠으나 중기이후에는 콩잎과 들깨잎을 식이한 유충이 무거웠다. 하지만 $24^{\circ}C$의 경우 유충발육 12일까지 고구마잎에서 사육된 충이 다른 기주에서 사육된 충보다 무거웠는데, 이는 $24^{\circ}C$$28^{\circ}C$와 32$^{\circ}C$에 비해 저온으로 유충의 발육속도가 상대적으로 느렸기 때문으로 여겨졌다. 유충의 사망률은 온도별로는 $24^{\circ}C$에서 가장 높았고, $28^{\circ}C$에서 가장 낮았다. 하지만 기주별 사망률은 일정한 경향이 없었으며, 유충발육이 진행될수록 사망률이 증가하는 경항이었다. 유충기간은 $24^{\circ}C$에서 약 23.6-30.4일, $28^{\circ}C$에서 18.6-22.3일 및 $32^{\circ}C$에서 약 14.5-18.0일로 온도가 높아질수록 유충기간이 ?아졌으며, 기주별로는 콩잎에서 가장 짧았고 다음이 들깨잎 및 고구마잎 순 이었고, 인공사료에서 가장 길었다. 난과 유충의 발육임계온도는 각각 평균 약$ 6.17^{\circ}C$$10.85^{\circ}C$였다.

Keywords