참고문헌
- Crit Rev Food Sci Nutr v.29 Dietary fiber and coronary heart disease Anderson,J.W.;Deakins,D.A.;Floore,T.L.;Smith,B.M.;Whitis,S.E.
- Foods Biotechnol v.2 Estimation of dietary fiber intake in the Korean population Lee,K.S.;Lee,S.R.
- 한국영양학회지 v.27 한국인의 식이섬유 섭취상태의 연차적 추이(1969-1990) 이혜성;이연경;서영주
- 국민영양 조사보고서 보건사회부
- 식품수급표 농촌경제연구원
- 한국식품과학회지 v.26 한국인의 농축산식품 섭취량의 표준화(1986-90) 이미경;이서래
- J Assoc Off Anal Chem v.67 Determination of total dietary fiber in foods, food products, and total diets : Interlaboratory study Prosky,L.;Asp,N.G.;Furda,I.;Devries,J.W.;Schweizer,T.F.;Harland,B.F.
- J Assoc Off Anal Chem v.68 Determination of total dietary fiber in foods, food products : Collaborative study Prosky,L.;Asp,N.G.;Furda,I.;DeVries,J.W.;Schweizer,T.F.;Harland,B.F.
- J Assoc Off Anal Chem Internat'l v.75 Determination of insoluble and dietary fiber in foods and food products : Collabroative study Prosky,L.;Asp,N.G.;Schweizer,T.F.;DeVries,J.W.;Furda,I.
- Official Method of Analysis(15th ed.) v.29 AOAC
- 한국식품과학회지 v.25 국내산 식물성 식품중 식이섬유 함량의 분석 이경숙;이서래
- 한국영양학회지 v.25 Dietary fiber의 분석방법에 관한 고찰 권혁희
- 한국영양학회지 v.26 곡류 및 두류 식품의 식이섬유 함량 김은희;맹영선;우순자
- 한국영양학회지 v.26 채소류 및 해조류 식품의 식이 섬유 함량 김은희;맹영선;우순자
- 한국조리과학회지 v.10 가열처리에 의한 콩나물과 시금치의 식이 섬유 함량변화 이은영;김영아
- 한국음식문화연구원 논총 v.6 산채류의 식이섬유의 이용 이원종
- 한국영양학회지 v.29 식이섬유 섭취상태와 변 담즙산 조성과의 관계 황은희
- 식품성분표(제 4 개정판) 농촌영양개선 연수원
- Federal Register v.58 Food and Drug Administration. Food labeling : reference values US Department of Health and Human Services
- Nutr Research v.16 Proposal for recommended level of dietary fiber intake in Japan Mori,B.;Nakaji,S.;Sugawara,K.;Ohta,M.;Iwane,S.;Nunakata,A.;Yoshida,Y.;Ohi,G.
- Am J Clin Nutr v.48 no.SUP. NCI dietary guidelines-rationale Butrum,R.R.;Clifford,C.K.;Lanza,E.
- FASEB J v.8 no.4 Trends in dietary fiber intake among children ages 2-18 years-comparison of USDA's 1977-78 versus 1987-88 Nationwide Food Consumption Surveys Saldanha,L.G.;Yagalla,M.V.;Keast,D.R.
- Food Policy v.21 Dietary fiber intake away-from-home and at-home in the United States Nayga,R.M.