Studies on the Myofibrillar Proteins of Mollusca

연체류의 근원섬유단백질에 관한 연구

  • Published : 1997.06.01

Abstract

In order to compare and examine the general characteristics of myofibrillar proteins which is an important protein source as a food resource and relates directly with muscle contraction, we have extracted the myofibrillar proteins from squid and clam. The ionic strength of myofibrillar proteins connected with Ca-ATPase activity, Mg-ATPase activity and EDTA-ATPase activity showed distinct differences between squid and clam. In the activity-pH curve, actomyosin of the clam had a weak biphasic response. In the low concentration of dioxane, myofibrillar proteins of the squid showed a sudden decrease in activity but myofibrillar proteins of the clam showed in increase in activity. Ethanol and metanol in low concentration caused myosin and HMM from the squid and clam to increase their activities. If we cause modification by NEM, under 10-6M concentration, the activity was increased but above 10-5M concentration, there was a sudden decrease in activity.

근원섬유단백질의 이온강도에 따른 Ca-ATPase 활성, Mg-ATPase 활성 및 EDTA-ATPase 활성은 오징어와 대합에서 그 차이점이 뚜렷하였으며, activity-pH curve에서 오징어 actomyosin의 Ca-ATPase 활성은 biphasic response가 소실되었고 대합의 actomyosin은 미약한 bipasic response가 나타났다. 또한 저농도의 dioxane에 의하여 오징어의 근원섬유단백질은 급격한 활성의 감소를 보였으나 대합의 근원섬유단백질은 활성이 증가되었다. 그리고 에탄올과 메탄올은 오징어와 대합의 myosin 및 MM에 대하여 저농도에서 활성을 증가시켰다. 한편 NEM으로 근원섬유단백질을 modification시키며 10-6M 이하의 NEM 농도에서는 활성이 증가되었으나 10-5M 이상의 농도가 되면 활성의 급격한 감소가 나타났다.

Keywords