Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 6
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- Pages.1138-1143
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Color and Water Holding Capacity of PSE, RSE, RFN and DFD Pork
PSE, RSE, RFN, DFD 돈육의 육색과 보수력에 관한 연구
- Kim, Cheon-Jei (Animal Resources Research Center, Konkuk University) ;
- Park, Hong-Yang (Animal Resources Research Center, Konkuk University) ;
- Jung, Young-Chul (Jung P&C Institute) ;
- Kang, Jong-Ok (Department of Animal Science, Dankook University) ;
- Lee, Chang-Hyun (Animal Resources Research Center, Konkuk University) ;
- Lee, Eui-Soo (Animal Resources Research Center, Konkuk University)
- 김천제 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
- 박홍양 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
- 정영철 (정P&C연구소) ;
- 강종옥 (단국대학교 동물자원학과) ;
- 이창현 (건국대학교 동물자원연구센터) ;
- 이의수 (건국대학교 동물자원연구센터)
- Published : 1997.12.01
Abstract
This study was carried out to investigate the meat color and water holding capacity (WHC) characteristics of PSE, RSE (reddish-pink, soft, exudative), RFN (reddish-pink, firm, non-exudative) and DFD pork quality, also the relationship of lightness
PSE, RSE, RFN 및 DFD돈육의 육질에 따른 보수력 , 가열감량, 드립 감량 및 단백질 용해성을 측정하였으며 드립감량과 육색 및 보수력과의 상관도를 조사하였다. 압착법에 의한 보수력은 도축직후