Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 5
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- Pages.1063-1066
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Studies on the Genetic Diversity using RAPD in Leuconostoc sp. Isolated from Kimchi
김치에서 분리한 Leuconostoc속의 RAPD 법을 이용한 유전적 변이도 추론
- Kim, Eun-Kyung (Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
- Ryu, Chun-Sun (Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
- So, Myung-Hwan (Department of Food and Nutrition, Bucheon Junior College) ;
- Kim, Young-Bae (Graduate School of Biotechnology, Korea University)
- Published : 1997.10.01
Abstract
Thirty four Leuconostoc strains originated from kimchi were subjected to analyse their genetical similarity by using RAPD-PCR. At the 0.5 level of similarity, L. mesenteroides subsp. mesenteroides and L. mesenteroides subsp. dextranicum. formed 3 and 2 clusters, and each L. lactis and L. paramesenteroides strain was clustered in one, respectively. Every type strain tested as a control, belongs to the cluster or one of the clusters of the corresponding species or subspecies as the isolates from kimchi, respectively. However the similarity between a and b cluster was less than 0.2 and c cluster is even less similar to both of them (a and b). L. mesenteroides subsp. mesenteroides strains from kimchi have shown a varaiety of RAPD patterns in spite of morphological and physiological similarities.
김치에서 분리한 Leuconostoc속 4종 34주를 RAPD-PCR방법으로 분석하여 기존의 동정 결과를 비교 검토하였다. 상사도 0.5이상의 수준에서 L. mesenteroides subsp. mesenteroides 및 L. mesenteroides subsp. dextranicum균주들은 각 각 3 및 2의 cluster를 형성하였고 L. paramesenteroides 및 L. lactis는 각 각 하나의 cluster를 형성하였다. 각 각의 표준 균주들도 같은 종 혹은 아종의 cluster에 속하는 것으로 나타났다. 그러나 a 및 b cluster의 상사도는 0.2 이하의 수준이며 c cluster는 이들과 상사도가 더욱 낮아 L. mesenteroides subsp. mesenteroides 균주들은 유전적 상사도가 낮은 다양한 종류의 집단임을 추정 할 수 있었다.