Effects of Depth and Duration of Water-logging on Growth and Yield at Transplanting and Flowering Stage in Pepper (Capsicum annuum L.)

고추(Capsicum annuum L.)의 이식기(移植期) 및 개화기(開化期) 침수처리(浸水處理) 따른 생육반응(生育反應)

  • Guh, Ja-Ock (College of Agriculture, Chonnam National University) ;
  • Kuk, Yong-In (College of Agriculture, Chonnam National University)
  • Published : 1996.12.30

Abstract

Pepper plants were water-logged at 0, 5, 10 and 15 cm at transplanting and flowering stages under the condition of greenhouse. Treatment of water-logging times were 6, 12, 24, 48 and 120 hours. The results obtained are summarized as follows. At the transplanting stage, plant height, number of leaves, shoot and root fresh weight decreased by water-logging at 0cm for 24 hours and at 5cm or more for 6 hours. Number of fallen leaf was negligible by 12 hours water-logging at 0cm, however, its increased by more increased the water-logging depth and time. Diffusion resistance and chlorophyll content of leaf, and root activity decreased at more than 24 hours of water-logging regardless of the water-logging depth treatments. Photosynthesis and respiration rate diminished by increased the water-logging depth at 120 hours water-logging treatment. Plant diseases, mainly anthracnose(Colletotrichum) occurred in proportion to increase the depth and time of water-logging. It was not possible to control the diseases by fungicides. At the treatment of foliar spray of urea for recovery to water-logging damage, the efficiency was not found on plant height, but the number of leaves. Number of fruit and weight of fruit per plant showed no difference from no water-logging to 24 hours water-logging at 0cm, but its decreased that more than 24 hours water-logging at 0cm and more than 6 hours water-logging at 5cm or more. The averaged weight of a fruit on survival plants increased by more hours and deeper water-logging. There was positive correlation between all the investigated characteristics of growth and yield. There was, however, negative correlation between the characteristics and diffusion resistance of leaf stomata. The correlation between number of fallen leaf and averaged weight of a fruit was not significant. At flowering stage, number of fruit and weight of fruit per plant showed a similar tendency to no water-logging and by 12 hours water-logging at 0cm and 5cm, but significantly decreased at more than 24 hours water-logging from 0 to 5cm, and more than 6 hours water-logging at 10cm or more. The averaged weight of a fruit on survival plants increased by more hours and deeper water-logging except for 120 hours water-logging at all water depths.

고추의 침수 피해가 침수 상태에 따라 생육단계별로 어떻게 달라지는가를 알아보기 위하여 이식기와 개화기에 각각 침수 깊이를 지면 위 0, 5, 10, 15cm의 4 수준으로 하고, 침수시간을 6, 12, 24, 48, 120시간 5 수준을 두어 구성하고, 서로 비교할 수 있는 무처리를 두어 시험을 수행하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. <이식기 침수반응> 침수처리 후 생장량(초장, 엽수, 지상부 및 지하부중)은 침수깊이 0cm에서 24시간 이상경과와 침수 깊이 5cm 이상에서 6시간 이상 경과된 경우에는 유의적인 감소를 보였다. 고춧잎의 낙엽수는 침수깊이 0cm에서 12시간까지만 적었을 뿐이고, 그 이상으로 침수깊이가 깊고 침수시간이 많이 경과될수록 많았다. 기공저항성, 잎의 엽록소 함량, 근활력은 24시간 이상 침수에서는 침수깊이를 가릴 것 없이 크게 감소하였다. 또한, 각 120시간 이상 침수될 경우 광합성과 호흡량은 침수깊이가 깊어짐에 따라 감소하였다. 살균제 처리로 침수에 따른 병발생의 예방 효과는 작았고, 요소 엽면시비는 엽수 증가에 기여하였으나, 초장에는 나타나지 않았다. 개체당 고추의 착과수와 과중은 침수깊이 0cm에서는 24시간까지만 무처리와 비슷하였고, 5cm 이상의 침수깊이에서 24시간 이상 경과되면 크게 감소하였다. 그러나 고추 한 개의 평균과중은 깊이와 시간이 경과되면 증대되는 경향이었다. 초장, 엽수, 지상부와 지하부 생체중, 근활력, 엽록소 함량, 착과수와 과중 등과 수량간에 정의 상관이 인정되었고, 형질과 기공저항성은 부의 상관을 나타내었다. 그 밖의 낙엽의 수와 고추의 개당 평균과중은 상관관계가 인정되지 않았다. <개화기 침수반응> 개체당 과실의 수와 과중은 0cm와 5cm처리에서 12시간까지는 무처리와 비슷하였으나, 그 이상의 침수깊이에서는 시간이 경과함에 따라 더욱 감소하였다. 고추 개당 평균과중은 120시간 침수를 제외하고는 각각의 침수깊이에서 시간이 경과할수록 증대되었다.

Keywords