Chinese Cabbage and Radish Performance and Soil Chemical Properties Affected by Simulated Acid Rain

인공산성(人工酸性)비 처리량(處理量)에 따른 배추와 무의 생육(生育)과 토양(土壤) 화학성(化學性) 변화

  • Lee, Suk-Soon (Department of Agronomy, College of Natural Resources, Yeungnam University) ;
  • Kim, Bok-Jin (Department of Agronomy, College of Natural Resources, Yeungnam University) ;
  • Hong, Seung-Beom (Department of Agronomy, College of Natural Resources, Yeungnam University) ;
  • Park, Suen-Do (Kyongpook Provincial Rural Development Administration)
  • 이석순 (영남대학교 자연자원대학 농학과) ;
  • 김복진 (영남대학교 자연자원대학 농학과) ;
  • 홍승범 (영남대학교 자연자원대학 농학과) ;
  • 박선도 (경상북도 농촌진흥원)
  • Published : 1996.12.30

Abstract

A green house experiment was conducted to investigate the performance of Chinese cabbage and radish and changes in soil chemical properties after application of different amounts of simulated acid rain (SAR). About 10mm of normal water (pH 6.0), 5mm of SAR followed by 5mm of normal water, and 10mm of SAR were applied 24 times at the two-day intervals. The results obtained are summarized as follows : 1. Visible symptoms were dark brown, red brown, or grey brown leaf spots, reduced leaf size, or some times wrinked leaves in both crops. The visible symptoms started after the third application of SAR. The degree of damages was greater as the amounts and the number of times of SAR application increased. 2. Chlorophyll contents of SAR applied leaves decreased as the amounts of SAR application increased. 3. As the amounts of SAR increased, length, diameter, and fresh weight of Chinese cabbage heads and radish roots decreased. 4. In both crops sulfur content increased, while calcium content decreased as the amounts of SAR increased. Contents of N, P, K, and Mg were not significnatly affected by the amounts of SAR. 5. SAR decreased soil pH and exchangeable cations (Ca, Mg, K), while increased soil sulfur content.

인공산성비의 처리량이 배추와 무의 생육과 토양의 화학성에 미치는 영향을 구명코저 서울배추와 일신알타리무에 일반비(pH 6.0) 10mm, 인공산성비 (pH 2.7) 5mm 처리 후 일반비 5mm, 그리고 인공 산성비 10mm를 2일간격으로 24회 처리한 후 가시적 피해, 엽록소 함량, 식물체중 무기양분 함량, 수량, 시험 후 토양의 화학성 등을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 가시적 피해는 배추와 무에서 모두 잎에 담갈색, 적갈색, 혹은 회갈색 반점이 발생하고, 잎이 다소 작아지며, 윤기가 없고, 때로는 쪼글쪼글 해진다. 인공산성비를 3회 이상 처리했을 때부터 피해가 나타나기 시작하여 처리횟수가 증가 할수록 또 처리량이 많을수록 그 정도가 더 심하였다. 2. 잎의 엽록소 함량은 배추와 무에서 모두 인공산성비 처리량이 많을수록 감소하였다. 3. 인공산성비 처리량이 많을수록 배추는 구고(球高), 구경(球徑), 생체중이 감소하였고, 무도 근장(根長), 근경(根徑), 생체중이 감소하였다. 4. 식물체중 무기양분 함량은 배추와 무에서 모두 황 함량은 증가하고, 석회 함량은 감소하였으며, 질소, 인산, 칼리, 마그네슘 함량은 뚜렷한 경향이 없었다. 5. 인공산성비 처리는 토양 pH와 치환성 양이온 (Ca, K) 함량은 감소시키고, 황 함량은 증가시키며, 질소와 인산 함량은 일정한 경향이 없었다.

Keywords