Collection and Identification of Molds from Citrus Oranges during Post-Harvest Storage

온주밀감 부패 곰팡이의 분리 및 동정

  • Ko, Young-Hwan (Department of Food Science and Technology, Cheju National University) ;
  • Kim, Se-Jae (Department of Biology, Cheju National University)
  • Published : 1996.12.30

Abstract

Long term-storage of citrus oranges after harvest has been hindered mainly by molds The goal of this research was to collect and identify those molds, which would help find a way to extend shelf-life after harvest. During the period of 1994 to 1995, fourteen different strains were isolated and purified from putrefied fruit (Citrus unshiu var.) that was stored at room temperature under open air. The storage disease was caused by the following molds: Penicillium italicum, 25.8%, Monilia candida, 19.8%; Alternaria citri, 18.1%; Mucor hiemalis, 11.0%; Phomopsis citri, 6.6%; Botrytis cinerea. 5.5%; Phoma citricarpa, 3.8%; Glomerella cingulata, 3.8%; P. digitatum, 1.1%; other molds, 4.5%; Most of the strains showed pectinolytic activity and putrefaction. These citrus fruit-putrefying molds will be used as target strains for the control of microorganisms during post-harvest storage.

수확 후 감귤의 장기저장은 주로 곰팡이에 의한 부패로 어려움을 겪어왔다. 본 연구에서는 감귤부패 곰팡이를 수집, 동정함으로써 수확후 저장성을 증대하는데 기여하고자 하였다. 1994년 가을부터 1995년 봄에 걸쳐 대기중에 노출된 채로 상온에 저장 중 부패된 온주밀감으로부터 14개의 상이한 균주를 분리하였다. 저장 중 각 곰팡이에의한 병해의 발생빈도는 Penicillium italicum 25.8%, Monila candida 19.8%, Alternaria citri 18.1%, Mucor hiemalis 11.0%, Phomopsis citri 6.6%, Botrytis cinerea 5.5%, Phoma citricarpa 3.8%, Glomerella cingulata 3.8% 그리고 P. digitatum 1.1% 순이었고, 기타 곰팡이가 4.5%를 차지 하였다. 한편 생리적 특성상 동정된 모든 균주가 펙틴 분해효소를 생산하였다. 이러한 연구결과는 감귤의 부패와 곰팡이의 펙틴분해능간에는 연관성이 있음을 시사한다. 수집된 곰팡이 균주는 감귤의 부패를 방지하는 연구에 이용될 것이다.

Keywords