Composition and Functionality of Chonma

천마의 일반 성분과 기능성 조사

  • Chung, Hyun-Seo (Department of Food and Nutrition, Hallym University) ;
  • Ji, Geun-Eog (Department of Food and Nutrition, Hallym University)
  • 정현서 (한림대학교 자연과학대학 식품영양학과) ;
  • 지근억 (한림대학교 자연과학대학 식품영양학과)
  • Published : 1996.02.28

Abstract

As the production of chonma became increased by the farmer's cultivation, developments of the processed food such as tea using chonma have been actively pursued. In the present study, the components of chonma and its beneficial effects on health using SD (Sprague-Dawley) rat model were analyzed. The contents of moisture, protein, ash, fat and fiber in dried-chonma were 11.8, 7.6, 3.2, 0.5, and 3.9%(w/w), respectively. The contents of calcium, sodium, iron, phosphorus, magnesium and potassium were 121, 83, 6.2, 170, 69 and 1,278 mg%. When chow diets containing 0, 0.15, 1.5 or 5.0% chonma powder were fed to SD rats for 4 weeks, no significant differences were observed in the composition of the large-intestinal flora, ${\beta}-glucuronidase$ level of the large-intestinal contents and the weight gains of rats. The level of ${\beta}-glucosidase$ was higher and the serum cholesterol level was lower in 5.0% chonma group compared with control group. The highest sedative effect was shown in 0.15% chonma group.

최근에 난과 식물에 속하는 천마의 농가재배가 성공함에 따라 천마를 이용한 음용차의 개발 등이 추진되고 있다. 본 연구에서는 천마의 성분을 분석하였고 Sprague-Dawely (SD) rat을 이용하여 천마의 기능성을 조사하였다. 사용된 건조 천마는 수분 11.8, 조단백질 7.6, 회분 3.2, 조지방 0.5, 조섬유 3.9, 조탄수화물 72.9%(w/w) 로 분석되었다. 무기질 함량은 칼슘 121, 나트륨 83, 철 6.2, 인 170, 마그네슘 69, 칼륨 1,278 mg% 수준 이었다. SD rat에 분말 천마가 0, 0.15, 1.5, 5.0% 첨가된 chow diet를 4주간 섭식시키며 실험한 결과 실험군간에 몸무게의 유의적인 차이는 없었으며 혈중 콜레스테롤은 5% 섭취군이 49.3 mg/dl로서 대조군 (63.7 mg/dl)에 비하여 현저히 저하되었다. 0.15% 첨가군은 가장 높은 진정 효과를 나타내었다. 천마 식이는 본 연구에서 조사된 대장의 상재 균총조성에는 큰 영향이 없었고 대장 내용물의 ${\beta}-glucuronidase$ 활성 수준도 유의적 변화가 나타나지 않았다. ${\beta}-Glucosidase$의 경우에는 5%첨가군이 대조군에 비하여 유의적으로 높았다.

Keywords