Abstract
A survey on the kimchi preference among elementray school students in Pusan was conducted in April of 1995 to get basic information needed for the development of special kimchi for the children. Total of 1100 children in 2nd, 4th and 6th grade from public and private elementary school participated in this survey. Sixty eight percent of students answered that they like kimchi. However, kimchi preference(17.6%) among other side dishes-pork cuttlet.ham.sausage(54.1%), egg roll(9.4%), soysauced beef(8.2%), toasted laver(6.3%), bean sprout namul(3.0%), danmooji(1.0%), and squash namul(0.4%)-was relatively low. It can be interpreted that elementary school student prefers processed food specially animal food to kimchi. The hot taste of the kimchi was the number one reason of their dislike of kimchi, and it was the most important reason for those also like kimchi. Thus it can be thought as the representative taste of kimchi. Chinese cabbage kimchi was found to be the most favorite kimchi and kakdugi(seasoned pickles of cubed radish), nabak-kimchi(mildly seasoned water based kimchi that is mixture of chinese cabbage and cubed radish) and jchonggag kimcchi(seasoned pickles of pony tail radish) and cucumber kimchi were followed in order. Among the various ingredients in kimchim children like cabbage best but they didn't like galic, ginger, green onion and fermented fish sauce which give strong flavor in kimchi.
어린이들이 좋아하는 기호성 김치를 개발하기 위한 기초작업으로 부산시내 공, 사립 국민학교 2, 4, 6학년에 재학중인 1,100명을 대상으로 김치 선호도에 대한 설문조사를 실시하였다. 조사대상 국민학생의 68%가 김치를 좋아한다고 응답하였으나 국민학생들이 좋아하는 반찬들(계란말이, 단무지, 김구이, 햄.소시지.미니돈까스, 콩나물무침, 호박나물, 장조림 등) 중에서의 김치의 선호도(17.6%)는 햄.소시지.미니돈가스(54.7%)에 이어 2위를 차지하였으나 그 선호 정도는 상당히 낮아 실제적인 선호도와는 차이가 있는 것으로 나타났다. 김치의 매운맛은 국민학생들이 김치를 가장 싫어하는 이유인 동시에 김치를 가장 좋아하는 이유로 나타나 김치의 특성을 대표하는 맛으로 생각되었다. 국민학생들이 선호하는 김치의 종류는 배추김치, 깍두기, 물김치, 총각김치, 오이김치 순이었다. 김치 담금 재료 중에서는 배추를 가장 좋아하고 생강, 마늘, 파, 젓갈 등 강한 냄새를 내는 것을 싫어하는 것으로 나타났다.