A Study on Recognition and Consumption about Instant Food of Homemakers in Inchon

주부의 가공식품에 대한 인식 및 소비 연구 -인천 지역을 중심으로-

  • 이강자 (인천대학교 가정관리학과)
  • Published : 1995.12.01

Abstract

This study was surveyed concept and consumption for Instant foods by homemakers in Inchon city. The result of study were as follows. 1. In the view of integral numberized high, middle, low, high group reached 19.2%, middle was 50.2% and low showed 30.1%. As higher their ages up, the point was high. 2. Their concept of instant food is close to 'convenience' and 'time saving' but far from 'good for health', 'high nutrition' and 'safe sanitation'. 3. Divied into two groups with positive and negative, which proved their concept of Instant foods as 57.5% positively. Negative group which has negative concept for instant food has a good dietary pattern, Positive group which consists of low ages and high income showed positive attitute for instant fodds. 4. Consumption of bred, noodles and soybean sourecs is little bit higher than other items. Consumption by the group which has low ages, highly educated, having small number of children proved high percentage. Also, the group which has good dietary pattern showed low consumption of instant foods comparing to other group. 5. According to the relation between concept and consumption of the instant foods the group that conceives instant foods positive consumes higher than the group which has negative concept.

Keywords

References

  1. Journal of Consumer Research v.8 Wife's occupational status as a consumer behavior construct Schaninger C.M.;Allen C.T.
  2. Journal of Consumer Research v.8 Working wives and convenience food consumption Reilly M.D.
  3. 한국영양학회지 v.18 no.3 주부들의 영양지식과 태도에 관한 연구 이희숙;장유경
  4. 식품영양정보 no.창간 영양실태 조사에 의한 연령과 사회경제적 계층별 영양상태 판정 김숙희
  5. 대한가정학회지 v.22 no.1 중도시 주부들의 식품 및 영양에 대한 의식조사 임국이
  6. 한국영양학회지 v.15 no.4 한국의 도시 빈곤 지역과 농촌의 영양섭취실태 정혜경;김숙희
  7. 대한가정학회지 v.21 no.1 서울시내 여자 중학생들의 성장발육과 영양섭취 실태 및 환경요인과의 관계 이일하;이미애
  8. 대한가정학회지 v.15 no.3 서울주부들의 영양교육 현황에 관한 실태 연구 안숙자
  9. J. Amer. Diet. Assoc. v.77 Nutrition knowledge and health goals of young spouses Yetle,E.A.;Roderuck,C.
  10. 식품과학 v.20 no.3 식품산업발전 심포지엄 한국식품과학회
  11. 산업생산년보 경제기획원
  12. 대한보건협회지 v.69 no.1 서울시 여의도 아파트단지내 국민학교 아동의 식생태 조사 이유나;모수미;유덕인
  13. 동아시아식생활학회지 v.4 no.1 대구 및 도서지방 주부의 인스턴트 식품에 대한 인식 및 소비에 관한 연구 박영숙
  14. 대한가정학회지 v.26 no.3 도시 주부의 가공식품에 대한 인식 및 소비에 관한 연구 김미향;한재숙
  15. 고려대학교 박사학위논문 우리나라 취업주부의 소비자 행동에 관한 실증적 연구 이용학
  16. 기전여자전문대학논문집 v.7 주부 소비자의 가공식품 구매행동에 관한 연구 정혜민;백경미
  17. 한국조리과학회지 v.5 no.1-2 한국주부의 가공식품에 대한 인식 및 이용실태에 관한 연구 안숙자
  18. 중앙대학교 논문집 v.5 서울주부의 가공식품에 대한 인식 및 이용실태에 관한 연구 안숙자
  19. 이화여자대학교 대학원 석사논문 주부의 식품선택에 영향을 미치는 요인 분석에 관한 연구-가족생활 주기를 중심으로 함인숙
  20. 중앙대가정학보 v.5 서울 주부의 가공식품 이용실태에 관한 조사연구 김순옥;이경옥;이인선
  21. 대구대학교 가정생활연구지 v.8 울릉도 지역의 식생활 관리 및 영양소 섭취량의 실태조사 박영선;박명희;박영숙
  22. 식품과학 v.19 no.4 이윤자
  23. 대한가정학회지 v.28 no.3 라이프 스타일과 식생활양식 임정빈;서병숙;이효지;장유경
  24. 대구대학교 가정생활연구지 v.9 한산도 지역의 식생활관리 및 영양소 섭취량의 실태조사 박영선;박영숙