Applied Biological Chemistry
- Volume 38 Issue 5
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- Pages.398-402
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- 1995
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Measurement of Hardness and Adhesiveness of Cooked-Rice
밥블록을 이용한 찰밥의 경도 및 부착성 측정법
- Lee, Y.J. (Department of Food Sci. & Tech. Seoul National University) ;
- Hwang, S.W. (Department of Food Sci. & Tech. Seoul National University) ;
- Park, Y.S. (Samsung Electronics Co., Ltd) ;
- Yoon, W.J. (Samsung Electronics Co., Ltd) ;
- Chun, J.K (Department of Food Sci. & Tech. Seoul National University)
- 이영진 (서울대학교 식품공학과) ;
- 황선옥 (서울대학교 식품공학과) ;
- 박윤서 (삼성전자 생활시스템 연구소) ;
- 윤운중 (삼성전자 생활시스템 연구소) ;
- 전재근 (서울대학교 식품공학과)
- Published : 1995.10.31
Abstract
Hardness and adhessiveness of cooked rice were measured with rice grain and rice block methods by texturemeter. In grain method 3, 4 and 5 grains were arranged and subjected to the texture test with a plastic plunger at 95% strain and 0.5mm/sec speed. The hardness were 7.4kg, 7.5kg and 10.0kg respectively and the coefficient of variation ranged from 37.0% to 25.9%, which was mainly due to the irregular geometry of the grains in each specimen set Adhesiveness could not be measured with this method. A cylindrical rice block(
전기밥솥으로 지은 일반계(Japonica) 쌀밥의 경도와 부착성을 texturemeter를 사용하여 낱알과 밥블록상태에서 측정하였다. 밥알 3, 4, 5개씩을 균등하게 배열하고 95%의 압축비에서 plastic plunger 로 측정한 경우 각각 경도는 7.4, 7.5, 10.0kg이었으며 변이계수가 25.9%에 이르렀다. 원통형 밥블록(15mm diameter, 20mm height)으로 성형한 것을 80% 압축비로 측정한 결과, 경도는 2.1kg이었고 변이계수는