Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 27 Issue 6
- /
- Pages.704-711
- /
- 1994
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
Characterization of Partially Purified Lipoxygenase of Mackerel Gill
고등어 아가미에서 추출한 Lipoxygenase의 특성
- HONG Jeong-Hwa (Department of Food Science and Nutrition, Inje University) ;
- SHIM Sun-Yup (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
- BYUN Dae-Seok (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan)
- Published : 1994.11.01
Abstract
Lipoxygenase of mackerel gill exhibited the highest reactivity toward eicosapentaenoic acid (EPA) followed by arachidonic acid, linoleic acid. The optimum pH were pH 4.5, 5.0 and 4.8 for EPA, arachidonic acid and linoleic acid, respectively. The enzyme was the most stable at pH 5.5. Optimum temperature was
고등어 아가미에서 추출한 리폭시게나아제는 에이코사펜타엔산에 대해서 활성이 가장 높았으며, 그 다음으로 아라키돈산, 리놀산순으로 활성을 나타내었다. 적정 pH는 에이코사펜타엔산, 아라키돈산, 리놀산에 대하여 각각 pH 4.5, 5.0, 4.8이었다. 또한 이 효소는 모든 기질에 대하여 pH 5.5에서 가장 안정하였다. 적정온도는 기질의 종류에 상관없이
Keywords