Effects of Dietary Proteins on Serum Cholesterol Concentration in Rats

단백질 급원이 흰쥐 혈청 콜레스테롤 농도에 미치는 영향

  • 조영수 (동아대학교 농과대학) ;
  • 김대진 (동아대학교 농과대학) ;
  • 변부형 (한국과학기술원 과학기술대학 생명과학학과) ;
  • 고진복 (부산여자대학 생물학과)
  • Published : 1994.10.01

Abstract

The effects of the different protein source on serum cholesterol levels were studied in SD strain male rats. Fish protein prepared by the method of SUZUKI from Alaska Pollack (Theragra chalcogramma) was compared with casein and soybean protein isolate. Each protein source was incoporated into a cholesterol-free diet in order to provide a protein level of 20% for 2 weeks. The result obtained are as followed: Concentration of total-cholesterol, LDL-cholesterol, total-cholesterol/HDL-cholesterol and triglyceride in rats fed with fish protein group were significantly lower than those of rats fed with casein and similar to those of rats fed with soybean protein. In addition, it was shown that the ratio of Lys/Arg and Gly/Met+Cys of fish protein was close to that of soybean protein.

상이한 단백질원이 흰쥐의 혈청콜레스테롤 농도에 미치는 영향을 조사하고자 명태로부터 조제한 어육단백질과 동물성의 카제인 및 식물성의 대두단백질을 비교 검토하였다. 실험 식이의 단백질 수준은 20%가 되도록 저지방 식이에 준비된 단백질 시료를 혼합하여 S.D. 계통 male rat에 2주간 급여한 후 혈청지질 농도를 분석하였다. 그 결과 혈청중의 총 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤 및 총 콜레스테롤/HDL-콜레스테롤 농도는 카제인군에서 가장 높았고 어육단백질군, 대두단백질군 순으로 낮았으며 카제인군과 다른 두 단백질군 간에는 유의성이 있었다(p<0.05). HDL-콜레스테롤 농도는 어육단백질군이 다른 두 단백질군보다 높았지만 유의성은 없었다. 트리글리세라이드 농도의 경우 세 단백질군간 유의성이 있었는데 어육단백질군은 카제인군보다 약 19mg/dl 낮았지만 대두단백질군보다는 약 6mg/dl 높았다. 어육단백질의 Lysine/Arginine비, Glycine/Methionine + Cystine비는 대두단백질의 그것들에 가까운 비율이었다.

Keywords