Varietal and Environmental Variation of Gel Consistency of Rice Flour

쌀 gel consistency의 품종 및 환경변이

  • Published : 1993.02.01

Abstract

Gel consistency data collected from various experiments in same location during 1988 to 1992 were analysed to clarify the degree of varietal and environmental variation in rice. Most of japonica and Tongil-type rice varieties were belonged to soft gel consistency, and average gel length of japonica rice was longer than that of Tongil-type varieties. Gel length of glutinous rice cultivars was extremely long, near 100mm. Year variation of gel consistency was recognized, but did not affect on varietal difference. Gel consistency of most rice varieties and pedigree lines tested varied slightly between different seeding dates or nitrogen levels, but gel length of two indica rice varieties were decreased with the later seeding dates or the higher nitrogen levels. Rice varieties belonged to extremely hard or extremely soft gel consistency showed less variation of gel length between different years, seeding dates or nitrogen levels compared with intermediate ones.

Gel consistancy의 재배환경에 따른 변이정도를 밝히기 위하여 국내 재배품종과 육성 중인 계통을 1988년부터 1992년 걸쳐 재배시기를 달리하거나 질소비료수준을 달리하여 재배, 수확한 뒤 gel consistency를 조사하였다. 1. 품종간 gel consistency의 변이정도는 상당히 켰고 공시 품종수의 85%정도가 60-100mm의 gel길이 를 보여 soft에 속하였다. 2. 자포니카 품종의 gel길이 평균치가 통일형 품종의 평균치보다 켰으며 공시한 찰벼 품종의 gel 길이는 모두 최대 값인 100mm에 가까왔다. 3. 연차변이가 작게 나타나는 품종과 크게 나타나는 품종들이 있으나 이것이 품종간 차이를 크게 뒤 바꾸지는 않았다. 4. Gel길이가 아주 길거나 아주 짧은 품종은 파종기에 따른 변이가 거의 없었으나 일부 인디카형품종은 파종기가 늦어 질수록 gel길이가 다소 짧아졌다. 5. 재배품종과 육성중인 계통의 gel consistency 는 질소시비량 따른 큰 변이를 보이지 않았으나 일부 품종은 질소시비량이 많아질수록 gel 길이가 다소 짧아졌다.

Keywords