Journal of the Korean Society of Food Culture (한국식생활문화학회지)
- Volume 8 Issue 2
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- Pages.139-146
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- 1993
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- 1225-7060(pISSN)
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- 2288-7148(eISSN)
Study on Korean Ancient Dietary Culture through Japanese Sacrificial Offerings -Danjanjinja Kakitsisai(2)-
일본신찬(日本神饌)을 통한 한국고대식(韓國古代食)의 추정연구(推定硏究) -담산신사(談山神社) 가길제(嘉吉祭) 백미어식(百味御食)(2)-
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Kim, Chon-Ho
(Hanyang Women's College) ;
- Kaneko, Kentaro (Koriyama Women's College) ;
- Sumino, Takeshi (Koriyama Women's College) ;
- Kaneda, Takashi (Koriyama Women's College)
- Published : 1993.06.30
Abstract
The predeccessor of Danjanjinja was Myorak temple which is built in the 7th century. At that age, the Buddhist culture of Japan had highly prospected by transmitting Buddhism to Japan from Han peninsular On the other hand, the private god of Fujiwara family in Danjanjinja is Uchigami which is one of typical Japanese popular belief like Dangshin of Korean's. Through these historical background, it could by presumed that the Kakitsisai might be the original form of Korean Buddhist sacrificial offerings from ancient age. So this study on Kakitsisai what had handed down from generation to generation about for 1300 years help us to study and estimate the ancient dietary culture of Korean and Japanese. 1. Kakitsisai performed high filling method in the sacrificial offerings like Kasuga, Horyuji and Korea. 2. The patterns and colors of high filling offerings are various in Korea and Japan. 3. They used unpolished rice by ancient rice, and called red and black one. We can guess both of countries ate unpolished rice at that age. 4. They used many kind of ancient wild fruits and vegetables. We could recognize what the ancients had eaten the foods.
담산신사(談山神社)의 전신(前身)은 한반도로부터 일본으로 불교(佛敎)전래 이후 불교문화(佛敎文化)가 번성하던 7세기에 건립된 묘악사(妙樂寺)이다. 근세(近世)에 들어와서 국가적인 폐불훼석(?佛毁?)으로 신사(神社)로 바뀌었으므로 고대(古代)로부터의 1200년간 절의 불공(佛供)양식이 그대로 답습되어 전승되어 왔다. 신찬(神饌)이라고 하나 실제로는 고대불교문화(古代佛敎文化)의 원형이라고 볼 수 있다. 문화의 교류가 빈번했던 한국고대의 식문화를 연구하는데 참고가 되리라 본다. 1) 고배(高排) 음식의 형태는 본신사(本神社)와 동시대(同時代) 동계통(同系統)의 춘일대사(春日大社)나 법륭사(法隆寺) 등 고대(古代)의 절이나 신사(神社)에 남아 있어서 현존하는 한국 고배차림과 상통하는 점을 뚜렷이 볼 수 있다. 단지 일본은 현재로는 사자(死者)나 신(神)에게 대한 제사에만 남아 있다는 점이 한국은 경사스런 행사에도 널리 쓰여지고 있다는 것이 차이점이다. 또 한가지는 본신사(本神社)의 고배형태가 단순한 원주형(圓柱型)에서상부가 지붕 같이 넓어지는 형태로 변형된 것이다. 그리고 한반도의 고배음식은 실제로 행사가 끝나면 나누어 먹을 수 있는 음식인데 비해
Keywords