Concepts about Diet and cancer of Highly Educated Korean Young Parents Residing in America

미국에 거주하는 젊은 한국인 부모의 식사와 암에 대한 개념 조사

  • Dong-Yean Park (Department of Home Economics Education College of Natural Science Dongguk University)
  • Published : 1992.10.01

Abstract

This study examined Korean young parents' current concept about diet and cancer to plan a proper communication strategy about nutrition education for cancer risk reduction. The naturalistic study using in-depth open ended interviews was conducted to identify Korean young parents' concepts about diet and cancer. Fourteen Korean husbands and wives were interviewed, All interviews were tape recorded and concept maps were developed from their tape-recordings for analysis. Most interviewees believed that certain kinds of food or diet increase or decrease cancer risk. However some interviewees did not believe that food or diet can prevent cancer. most interviewees believed that KIorean's salty and hot diet was related to the prevalence of stomach cancer,. They also believed that meat fresh smoked or cured processed food and excessive fat intake increase the risk for cancer but vegetables and fruits decrease it They believed that grilling and barbecuing increase cancer risk Some interviewees believed that certain nutrients (Zn. Se) and food(soybean paste mushroom garlic ginseng and so on) have cancer preventive effect. Most interviewees though twenties or early thirties are important ages for cancer preven-tion. Newspapers woman's magazines radio TV were the primary source of information on diet and cancer.

본 연구는 암의 예방에 관한 효과적인 영양프로그램을 계획하기 위해 한국의 젊은 부모들이 현재 가지고 있는 식사와 암에 대한 개념들을 조사하였다. 10살 미만의 자녀를 가진 1명이상 가진 부모 14명을 In-depth 인터뷰 하였다. 대부분 조사대상자들은 식사 또는 식품이 암의 발병에 연관 있음을 인식하고 있었으나 몇몇 조사대상자들은 식사 또는 식품이 암의 발병 위험율을 감소 시킬수 있다고 믿고 있었다. 그들은 또한 육류, Smoked meat, cured meat, Processed food, 지방은 발병 위험율을 증가시키고 채소와 과일은 감소시킨다고 믿고 있었다. 조리법 중 grilling 또는 barbecuing은 암의 발병위험율을 증가 시키는 요인으로 인식되었다. 몇몇 조사대상자들은 특정한 영양소(Zn,Se)또는 식품들(된장, 버섯, 마늘, 인삼 등)이 발병률을 감소시킨다고 믿고 있었다. 대부분 조사대상자들은 20대와 30대가 암의 예방을 위해 중요한 시기라고 인식하고 있었으며 신문, 잡지, 라디오, TV가 건강과 영양에 대한 정보를 얻는 중요한 매체이었다.

Keywords