Hypoglycemic Effects of Korean Wild Vegetables

한국산 야생식용물의 혈당강하효과

  • Sook Ja Lim (Department of Foods and Nutrition College of Natural Sciences Duksung Women's University)
  • Published : 1992.10.01

Abstract

The hypoglycemic effects of Korean wild vegetables : Capsella bursa-pastoris Medicus(CBM) Commelina communis L. (CCL) Calystegics japonica Choisy(CJC) Discorea japonica Thunb(DJT) and Persicaria perfolidata Gross(PPG) in diabetic rats were determined. Sixty male Sprague-Dawley diabetic rats(130~180g) induced by the streptozotocin (45mg/kg) injection into the tail vein were fed either a control or experimental diets for four weeks. The plasma levels of glucose and cholesterol were measured. The urinary glucose levels were monitored. Crude fiber mineral(Ca, Fe, Zn and Cr) and ascorbic acid contents of the wild vegetables were analyzed. The extents of blood glucose decrement in CCL. DJT or PPG fed rats were greater than that in the control group. This extents of decrement in CBM or CJC fed rats were not significan-tly different from that in the control group. The urinary glucose was shown to be negative to Band reagent strip in CCL or DJT group at the 4th week. The plasma cholesterol levels of all the groups including control group were not essentially different. It is suggested that the intakes of CCL or DJT could be useful for prevetive and therapeutic approches to alleviate the hyperglycemic status in diabetes mellitus.

한국산 야생식용식물의 형당강화 효과를 보기위해서 일차적으로 5가지 식물(냉이, 닭의장풀, 메꽃, 며느리배꼽 및 참마)을 채집하였다. Strcpotozotocin(45mg/kg)을 미정맥으로 주사하여 당뇨병을 유발시킨 130~180g Sprague-Dawley계 흰쥐를 대조군과 실험군으로 나누어 이를 5가지 식물을 adlibitum으로 공급하였다. 식용식물섭취에 따른 각군의 체중변화는 제 3주까지는 점차 증가하다가 냉이군과 메꽃군을 제외하고는 제4주째에 증가추세가 둔화되었다. 식이이용효율은 닭의장풀군이 대조군에 비해 유의적으로 높게 나타났으며(p<0.05) 냉이군, 메꽃군, 참마군과 며느리배꼽군에서는 식이이용효율에 차이가 없었다. 닭의장풀군, 참마군과 며느리배꼽군은 대조군에 비해 혈당 감소 경향이 지속적으로 나타났고, 뇨당의 경우에서도 닭의장풀군과 참마군에서는 검출되지 않았으며 며느리배꼽군에서도 한마리를 제외하고는 뇨당이 검출되지 않아 당뇨유발쥐에서 혈당강하에 효과가 있는것으로 추정된다. 혈장 중의 cholesterol수준은 대조군에 비해 며느리배꼽군에서 약간 높은 경향을 보였으나 유의적인 차이는 없었다. 야생식용물의 건조시료 중 조섬유의 함량은 며느리배꼽이 24.4%로 가장 높았고, 가장 낮은 것은 참마로 2.5%였다. 생시료중 Vitamin C의 함량은 냉이가 193.73mg으로 가장 높았고 닭의장풀, 며느리배꼽, 메꽃슨이었고 참마가 24.6mg으로 가장 낮았다. Fe의 함량도 냉이가 14.86mg으로 높았고 참마가 가장 낮았다. Cr과 Zn의 함량도 냉이에서 높았고 참마에서 낮았다. 앞으로 야생식용산채류에 대한 성인병 예방 및 치료에 대하여 영양학적 연구가 더 많이 이루어져야 할 것이다.

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