Carbohydrate Metabolism During Germination of Ginkgo (Ginkgo biloba L.) Seed

은행나무 종자의 발아에서 탄수화물 대사

  • 김명란 (전북대학교 자연과학대학 생물학과)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

Ginkgo (Ginkgo biloba L.) seeds were analyzed to determine the level of soluble sugars and insoluble starch during germination. Also the activities of the hydrolytic enzymes such as amylase, invertase and phosphatase were compared. As amylase activity was sharply increased, significant decline of starch was observed in the female gametophyte and increase of soluble sugars occurred concurrently. Invertase activity was gradually increased in cotyledon and radicle, while it was very low in dry seeds. In addition, phosphatase activity was variable only in radicle, and acid phosphatase showed higher activity than alkaline phosphatase.hatase.

다양한 발달단계에 있는 은행종자의 자성배우체, 자엽 및 유근에서 탄수화물의 함량과 여러 가수분해효소(아밀라제, 인버타제 및 인산가수분해효소)의 활성을 비교하였다. 종자의 초기발아시에 아밀라제의 활성이 크게 증가함에 따라 자성배우체의 전분이 현저한 감소를 보인 반면 수용성 당들은 증가하였다. 인버타제의 활성은 건조한 종자에서는 매우 낮았으며 바라된 자엽과 유근에서 점진적으로 증가하였다. 인산가수분해효소의 활성은 유근이 신장되는 단계에서 변화를 나타내었으며 산성-인산가수분해효소가 알카리성-인산가수분해효소보다 더 높은 활성을 보였다.

Keywords