Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 20 Issue 4
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- Pages.470-476
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- 1992
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
Effects of Lyophilization on Starter Cell of Rifamycin Fermentation
동결건조법이 Rifamycin 발효의 Starter Cell에 미치는 영향
Abstract
Upon lyophilization of Nocardia mediterranei, the effects of cryoprotectants, cell concentration and drying time on viability were examined, The data were treated by computer according to response surface analysis. As a result, the maximum value of presumed viability was 39.3% under the optimal conditions of 1l.6%(v/v) sucrose,
Nocardia mediterranei NCK-4를 동결건조시 생존도에 미치는 영향을 검토하기 위해 보호물질의 종류와 농도, cell 농도 및 건조시간에 대해 실험한 data를 반응표면분석법을 활용하여 분석한 결과, 추정된 최대치의 생존도는 39.3이었으며, 이 최적 조건은 sucrose 11.6(v/v), cell 농도