Effects of Lyophilization on Starter Cell of Rifamycin Fermentation

동결건조법이 Rifamycin 발효의 Starter Cell에 미치는 영향

  • 이동희 (건국대학교 미생물공학과) ;
  • 조좌형 (이리농공전문대학 식품공업과) ;
  • 이노은 (건국대학교 미생물공학과)
  • Published : 1992.08.01

Abstract

Upon lyophilization of Nocardia mediterranei, the effects of cryoprotectants, cell concentration and drying time on viability were examined, The data were treated by computer according to response surface analysis. As a result, the maximum value of presumed viability was 39.3% under the optimal conditions of 1l.6%(v/v) sucrose, $1.16{\times}10^{11}$(CFU/ml) cell concentration, and drying time for 6.18 hrs. We also used the starter cell of rehydrated solution after lyophilization in industrial production, obtained the fermentation pattern and the purity of rifamycin B which were the same with control (FVM) and it is possible for us to use N mediterranei as a starter cell after the storage of lyophilization for 18 months.

Nocardia mediterranei NCK-4를 동결건조시 생존도에 미치는 영향을 검토하기 위해 보호물질의 종류와 농도, cell 농도 및 건조시간에 대해 실험한 data를 반응표면분석법을 활용하여 분석한 결과, 추정된 최대치의 생존도는 39.3이었으며, 이 최적 조건은 sucrose 11.6(v/v), cell 농도 $1.16{\times}10^{11}$(CFU/ml), 건조 시간 6.18hrs로 나타났다. N.mdeiterranei NCK-4를 동결건조하여 rehydration한 후 계대배양없이 starter cell로서 발효생산에 사용가능성을 검토한 결과, 전배양시 대조군인 FVM(frozen vegetative mycelium)과 거의 비슷하게 cell의 농도를 맞추어 발효함으로써 가능하다. 따라서 이 starter cell은 lyophilization 후 약 18개월간 저장하여 안정하게 사용할 수 있었다.

Keywords