Analysis of Rutin Contents in Buckwheat Noodles

메밀국수의 루틴함량분석

  • 김복남 (춘천전문대학 전통조리과) ;
  • 박혜경 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 권태봉 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 맹영선 (한림대학교 한국영양연구소)
  • Published : 1991.02.01

Abstract

In the present study, an attempt was made to determine the rutin contents in buckwheat noodles according to blending ratio and boiling time. The rutin contents in buckwheat flour was 17.30mg/100g. The rutin contents in raw buckwheat noodles decreased in proportional to the blending ratio of buckwheat flour from 15.34 to 4.78mg/100g. The rutin contents of buckwheat noodles decreased linearly with increasing boiling time.

본 연구에서는 메밀가루의 함량 및 조리시간별로 메밀국수를 제조하여 조리후의 메밀국수의 중량 및 루틴함량의 변화를 측정하였다. 1. 메밀가루 함량이 증가할수록, 조리시간이 길어질수록 조리후의 메밀국수 중량이 증가하였다. 2. 메밀가루의 루틴함량은 17.30mg/100g이었으며, 메밀국수의 루틴함량은 메밀가루의 배합비율이 감소함에 따라 감소하였으며, 또한 조리시간이 길어질수록 메밀국수의 루틴함량은 감소하였다.

Keywords