말쥐치피 콜라겐의 효소적 수식 및 기능성

The enzymatic modification and functionalities of filefish skin collagen

  • 김세권 (부산대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 곽동채 (보건사회부 국립부산검역소 식품검사과)
  • Kim, Se-Kwon (Department of Chemistry, College of Natural Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Kwak, Dong-Chae (Food Inspection Division, National Pusan Quarantine Station, Ministry of Health and Social Affairs)
  • 발행 : 1991.09.30

초록

어류 가공시 부산물로 얻어지는 어피를 보다 효율적으로 이용할 목적으로 말쥐치피로부터 콜라겐을 추출한 후, 이에 소수성 잔기를 증가시키기 위하여 leucine alkyl ester를 도입하여 기능성 개량을 시도하였다. 말쥐치피 콜라겐 및 FSC-Leu-OCn의 콜라겐 함량, 아미노산 조성에 의한 소수성, 분자량, 용해도, 보수력, 분산성, 지방흡수력, 포말성, 유화성 등을 계면활성제인 Tween-60과 비교 검토한 결과, 어피 콜라겐에 leucine alkyl ester를 도입시킨 $FSC-Leu-OC_8$은 기능성 중 유화성 및 유화안정성이 매우 향상되어 유화제로 이용할 수 있을 것으로 본다.

In order to utilize fish skin effectively, the acid-soluble collagen was extracted from the skin of filefish, Novoden modestrus, and the filefish skin collagen(FSG) was modified by papain-catalyzed incorporation of L-leucine alkyl ester(Leu-OCn). The functional properties of an enzymatically modified collagen were measured. The $FSC-Leu-OC_8$ showed very good emulsifiability and foamability and was suitable for use as a low-fat content proteinaceous surfactant.

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