GA와 BA 처리농도(處理濃度)가 옥수수(Zea mays)의 발아(發芽)와 배유(胚乳)의 양분소장(養分消長)에 미치는 영향(影響)

Effects of Gibbrellic Acid and Benzyl Adenine on Seed Germination and the Chemical Change of Maize(Zea mays) Endosperm

  • 김종진 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 이영찬 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 김정연 (경북대학교 교육대학원)
  • Kim, Jong Jin (Dept. of Crop Science, College of Agriculture, Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Lee, Young Chan (Dept. of Crop Science, College of Agriculture, Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Kim, Jeung Yeun (Graduate School of Education, Kyungpook Natl. Univ.)
  • 발행 : 1990.12.30

초록

GA25, 50ppm과 BA100, 200ppm을 옥수수 종자(種子)에 처리(處理)하여 발아율(發芽率) 및 호흡량(呼吸量)과 배유양분(胚乳養分)인 환원당(還元糖), 전당(全糖), 조단백질(粗蛋白質)의 이동(移動)에 대(對)하여 구명(究明)하고자 행(行)한 실험(實驗)에서 다음과 같은 결론(結論)을 얻었다. 1. 초기(初期)의 발아율(發芽率)은 GA 25ppm구(區)가 가장 높았고 BA 200ppm구(區)가 가장 낮았다. 중후기(中後期)의 발아율(發芽率)은 각(各) 처리구간(處理區間)의 차(差)가 크게 인정(認定)되지 않았다. 2. 호흡량(呼吸量)은 각구(各區) 공(共)히 발아(發芽)와 병행하여 현저히 증가(增加)되었으나 처리구(處理區)가 Control에 비(比)해 Q $CO_2$가 낮고 특히 BA 200ppm구(區)가 현저하게 낮은 경향(傾向)임을 알수 있었다. 3. 배(胚)와 배유중(胚乳中)의 환원당(還元糖)과 전당(全糖)의 양(量)은 각구(各區) 공(共)히 경시적(經時的)으로 현저히 증가(增加)되나 BA 처리구(處理區)가 무처리구(無處理區)와 GA처리구(處理區)에 비(比)하여 증가율(增加率)이 낮음을 인정(認定)할 수 있었다. 4. 발아중(發芽中) 종자(種子)의 조단백질량(粗蛋白質量)은 각구(各區) 공(共)히 경시적(經時的)으로 배부(胚部)에서는 증가(增加)되고 배유부(胚乳部)에서는 감소(減少)되며 그 정도(程度)는 GA 25pppm 처리구(處理區)가 가장 현저하고 BA 200ppm처리구(處理區)의 소장(消長)이 가장 적었다.

The experiment was conducted to study on the germination of seeds, and chemical change in the endorsperm and embryo of maize seeds treated with gibbrellic acid(GA) 25, G A 50, bengyl adenine(BA) 100 and B A 200 ppm. Obtained results can be summerized as follows: 1. The germination rate in the initial stage of maize seed increased most with G A 25 ppm treated but decreased most with B A 200 ppm treatment amount other treated blocks. There is no significant difference between treatments in the middle and later stage of the seed germination. 2. The quantity of Q $CO_2$ was noticeably increased together in parallel with germination at each blocks, but such fact was found that the block of treatment has low Q $CO_2$ in comparison with control and in particular, has the tendency to take very low in B A 200 ppm. 3. The amount of reducing sugar and total sugars among embryo and endosperm are promptly increased at each blocks, but B A treatment shows low rate of increase in comparison with the non treatment and G A treatment. 4. The quantity of crude protein of seed during germination are increased at the part of embryo and decreased at the part of endosperm. Such degree is most prominent in the treatment with G A 25 ppm and changing degree of treatment with 200 ppm is lowest.

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