한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제22권5호
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- Pages.543-548
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
살구의 휘발성 성분 조성에 대한 분리방법의 영향
Influence of Isolation Method on the Composition of Apricot (Prunus armeniaca var. ansu Max.) Flavor
- Kim, Young-Hoi (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Kwag, Jai-Jin (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Kwon, Young-Ju (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Yang, Kwang-Kyu (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute)
- 발행 : 1990.10.01
초록
살구의 휘발성 향기성분 조성에 대한 분리 방법의 영향을 조사코저 살구 과육(pH 3.1)을 simultaneous distillation-extraction(SDE)법, headspace trapping법 또는 이를 pH 7.0으로 중화시킨 후 SDE법에 의해 얻어진 정유성분의 조성을 분석 비교하였다. GC-MS 및 GC에 의한 표준품과 머무름 시간의 비교에 의해 확인된 80종의 성분들 중 pH3.1에서 SDE법에 의해 얻어진 정유성분중에는 다른 두 가지 방법에 의해 얻어진 정유성분에서는 검출되지 않거나 또는 미량으로 검출된 n-hexanal, trans-2-hexenal, cis-3-hexen-1-ol, linalool oxide, linalool,
Volatile components of fresh apricot (Prunus armeniaca var. ansu Max.) were isolated by simultaneous distillation-extraction at two different pH values of 3.1 and 7.0 and by headspace trapping method. The volatiles were analyzed by GC and GC-MS. A total of 80 components were identified in the three aroma concentrates, including 9 naphthalene derivatives that were not previously reported in apricot. Of components identified in native pH (3.1) sample, the major components were aliphatic