Antithiamin Activities of Synthetic Phenolic Antioxidants

합성페놀성 산화방지제의 티아민 분해능

  • Han, Myung-Kyu (Department of Food Sci. & Technol., Dongguk University) ;
  • Kim, Jun-Whan (Department of Hygiene, National Institute of Health) ;
  • Shin, Hyo-Sun (Department of Food Sci. & Technol., Dongguk University)
  • Published : 1990.08.01

Abstract

Antithiamin activities of BHA, BHT PG and TBHQ of synthetic phenolic antioxidants at various pH's and temperatures were studied. All antioxidants had little antithiamin activity as is the case with control group at pH 4 and $38^{\circ}C$, but antithiamin activity was stronger at $60^{\circ}C$ than at $38^{\circ}C$ under the same pH. Meanwhile, the destruction of thiamin incubated at $38^{\circ}C$ was more rapid at pH 7 than at pH 4, and the destruction of thiamin at pH 7 was much more rapid at $60^{\circ}C$ than at $38^{\circ}C$. BHA and BHT had little, or extremely slight antithiamin activity. Antithiamin activity of PG was comparatively strong, but TBHQ had the strongest antithiamin activity among synthetic phenolic antioxidants examined.

합성 페놀성 산화방지제인 BHA, BHT, PG 및 TBHQ의 티아민 분해능에 대한 pH 및 온도의 영향을 연구하였다. 모든 산화방지제는 pH4의 $38^{\circ}C$에서는 대조군과 같이 티아민 분해능이 거의 없었으나, 같은 pH의 $60^{\circ}C$에서는 $38^{\circ}C$때 보다 그 분해능이 더 컸다. 한편, pH7의 $38^{\circ}C$에서는 같은 온도의 pH4 때 보다 티아민 분해능이 더 빨랐고, 또 pH7의 $60^{\circ}C$에서는 같은 pH의 $38^{\circ}C$에서 보다 그 분해능이 더 컸다. 합성 산화방지제 중 BHA와 BHT의 티아민 분해능은 대조군과 비슷한 수준으로 거의 없거나 가장 낮았고, PG는 그 분해능이 비교적 컸으며, TBHQ는 그 분해능이 가장 컸다.

Keywords