Protein Characteristics of the Recommended Soybean Varieties in Korea

장려품종 콩의 단백질 특성

  • Kim, Dong-Man (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute) ;
  • Yoon, Hye-Hyun (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute) ;
  • Kim, Kil-Hwan (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute)
  • 김동만 (한국식품개발연원 식품공학연구실) ;
  • 윤혜현 (한국식품개발연원 식품공학연구실) ;
  • 김길환 (한국식품개발연원 식품공학연구실)
  • Published : 1990.08.01

Abstract

Soybean proteins of 19 varieties recommended In Korea were characterized by solubility classes, SDS-PAGE and amino acid composition. In distribution of the protein fractions by solubility difference, glycinin content was $48.19{\sim}58.86%$ of total protein. Prolamin, constituting about 1.16% of total protein, was the fraction showing the significant differences between varieties. The electrophoretic patterns of whole soybean proteins exhibited no varietal differences except in 6 varieties of Padal, Jangbaek, Jangyeob, Danyeob, Nameheon and S-138 in molecular weight range of $21.5{\sim}31.0%$ kd. Cystein, methionine, tyrosine and threonine were the minor components of soybean protein and percentage of tyrosine to the total proteins showed significant varietal differences.

장려품종 콩 19종의 단백질 특성 비교로 추출용매에 따른 단백질 획분의 분포, 전기영동 특성 및 아미노산 조성을 조사하였다. 이들 콩에 함유된 글리시닌은 콩단백질의 $48.19{\sim}58.86%$를 차지하였으며 다른 획분에 비해 프롤라민의 비율은 콩의 품종간에 큰 차이를 보였다. 콩 단백질의 전기영동 양상은 팔달, 장백, 장엽, 단엽, 남천 및 S-138이 $21.5{\sim}31.0kd$ 범위에서 보인 단백질 분리대의 차이를 제외하고서는 품종간의 차이가 없었다. 콩에 소량 함유된 아미노산류는 시스테인 메티오닌 티로신 및 트레오닌이었으며 티로신의 비율이 다른 아미노산에 비해 품종에 따른 차이가 가장 큰 것으로 나타났다.

Keywords