Cellular Autolysis of Clostridium butyricum ID-113

Clostridium butyricum ID의 자가분해

  • Kwag, Jong-Hui (Department of Microbiology, Research Laboratories, Il-Dong Pharm. Co., Ltd.) ;
  • Lee, Se-Yong (Department of Agricultural Chemistry, Korea University) ;
  • Kim, Tae-Han (Department of Microbiology, Research Laboratories, Il-Dong Pharm. Co., Ltd.) ;
  • Lee, Jung-Chi
  • Published : 1989.02.01

Abstract

The optimum conditions for cellular autolysis in Clostridium butyricum ID-113 have been investigated. Cellular autolysis was optimal at pH 1.0 in 0.05 M potassium phosphate buffer and at 37$^{\circ}C$. The rate of cellular autolysis depended on the age of culture. The most rapid cellular autolysis occurred in the cells of mid-exponentially growing cultures, but cellular autolysis decreased sharply when the cultures entered the stationary phase. A growing culture of Cl. butyricum ID-113 was induced to autolyze and lost its turbidity spontaneously in the hypertonic NaCl, sucrose, or glucose medium. The autolytic enzyme activity was found In the autolysate of cells and the supernatant of the culture.

낙산균 Cl. butyricum ID의 자가분해 최적 조건과 특징을 조사하였다. 영양세포의 자가분해 최적 pH는 0.05M 완충용액에서 7.0 이었으며, 최적 온도는 37$^{\circ}C$였다. 자가분해 속도는 대수기의 영양세포가 가장 높았으며, 대수기 이후의 영양세포에서는 급격히 감소하였다. 대수기의 영양세포는 0.3M 이상의 NaCl, sucrose, glucose를 포함하는 배양액에서는 자가분해가 일어나 정상적인 증식을 할 수 없었다. 자가분해 효소는 균체내에서 세포벽에 결합된 상태로 존재하였고 배양중 대수 증식기에 체외로 배출되어 배양액에도 존재하였다.

Keywords