Rheological Model Analysis of Acorn Starch Gels by Stress Relaxation Test

응력완화시험에 의한 도토리 전분겔의 물성론적 모형 분석

  • 김영아 (인하대학교 식품영양학과) ;
  • 이혜수 (서울대학교 식품영양학과)
  • Published : 1989.06.01

Abstract

Stress relaxation tests with different percent deformation were performed for crude and refined starch gels of acorn. With no relation to percent deformation, refined starch gel had higher initial stress ($\sigma_e$) and lower equilibrium stress ($\sigma_e$) than crude starch gel. But the ratio of equilibrium stress to initial stress ($\sigma_e$/$\sigma_o$) was minimum at 60 percent deformation. The analysis of relaxation curves by successive residual method revealed that the rheological behavior of acorn starch gels could be expressed by generalized Maxwell model. The element numbers of models for crude and refined starch gel were 7-element and 5-element at 60 percent deformation, and 5-element and 3-element at 45 percent deformation, respectively.

도토리 조전분겔과 정제전분겔에 대하여, 변형의 정도를 달리한 응력완화시험을 실시하였다. 그 결과 초기응력($\sigma$$_{o}$ )은 변형정도에 무관하게 항상 정제전분겔이 큰값을 나타내었고, 평형응력($\sigma$$_{e}$)은 조전분겔이 더 큰 값을 보여주었다. 그러나 초기응력에 대한 평형응력의 비($\sigma$$_{e}$/$\sigma$$_{o}$ )는 60%변형의 경우에 최소값을 나타내었다. 응력완화곡선의 물성론적 모형 분석은 축차잔차법을 사용하였다. 60%변형의 경우, 조전분겔은 7-element 정제전분겔 은 5-element generalized Maxwell model로 분석되었고, 45%변형의 경우에는 조전분겔은 5-element, 정제전분겔은 3-element model로 표현할 수 있었다. 즉 조전분겔에 비해 타 성분들이 좀 더 제거된 정제전분겔이 보다 더 단순한 모형으로 분석되었다.

Keywords