KSBB Journal
- Volume 4 Issue 3
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- Pages.259-265
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- 1989
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- 1225-7117(pISSN)
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- 2288-8268(eISSN)
A Study on the Mathematical Model of Cell Growth by Carrot Cell Suspension Culture
당근세포의 현탁배양에 의한 세포성장 모델연구
Abstract
In a batch fermentation process using carrot cell suspension culture, the effect of initial concentration of limiting nutrients(glucose and phosphate) on the specific growth rate and cell yield was investigated. The period of exponential growth is about 2 days and the consumption of glucose and phosphate in culture medium was very small when the initial concentrations of glucose and phosphate are 1.49g/1 ~ 3.01g/l and 0.08 ~ 0.32mM respectively. The specific growth rate of cells ranged from TEX>$0.15\;day^{-1}$ to
당근세포의 현탁배양에서 배지중 제한영양소인 인산염과 글루코우즈 농도에 대한 당근세포 배양특성에 관한 실험으로부터 다음의 결론을 얻었다. 1) 배지중의 글로코우즈와 인산염을 제한영양소로 하였을 때, 현탁배양 중의 글루코우즈의 농도 1.49g/l - 3.01g /l, 인산염의 농도 0.08mM - 1.06mM의 범위에서 세포성장 정체기에 도달하는 시간은 13.2hr-66.4hr였고 제한영양소의 전환율은 초기 글루코우즈와 인산염의 농도의 5~30% 범위내에 분포되었다. 2) 제한 영양소의 저농도범위에서의 농도변화에 따른 세포의 비성장속도,
Keywords