Abstract
Experiments were carried out to investigate on the effect of cryoprotectants to the quality changes of pork and beef muscles during frozen storage . Beef and pork muscles were mixed with various cryoprotectants and stored at $-20^{\circ}C$ in a chest freezer for 12 weeks. Samples were analyzed for pH changes, TBA value, free atty acid contents, water and salt soluble protein extractability. The results obtained are summerized as follows. The pH value in all of cryoprotectants added samples were increased up to 0.25-0.5 as in non-treated samples . The TBA value, free fatty acid contents were increased with storage time as compared with the non-treated sample. Cryoprotectant effect on water soluble protein extractability was greater in pork than in beef muscle during frozen storage, especially in pork muscle treated CP-B, mixture of sorbitol, sucrose and sodium tripolyphosphate, as compared with non-treated sample. Cryoprotectant effect on salt soluble protein extractability during frozen storage was more pronounced in the beef muscle treated with CP-A which was mixture of sorbitol, mono sodium glutamate and sodium tripolyphosphate, and in the pork muscle treated with CP-B, mixture of sorbitol, sucrose and sodium tripolyphosphate than in the non-treated sample.
본 실험은 냉동저장 중에 법동변성 방지제의 첨가가 우육과 돈육의 품질에 미치는 영향을 알아본 것으로 냉동변성 방지제 종류는 sorbitol, mono sodium glutamate와 sodium tripolyphosphate를 혼합하여 사용한 CP-A, sorbitol, sucrose와 sodium tripolyphosphate를 섞은 CP-B 그리고 sorbitol, sucrose, sodium citrate와 sodium tripolyphosphate를 사용한 CP-C세 종류이었고 시료는 $-20^{\circ}C$에서 12주간 저장되었으며 분석항목으로는 pH변화, TBA가, 유리지방산 함량의 변화, 수용성 및 염용성 단백질의 추출성이었다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 냉동변성 방지제 첨가구의 pH는 무첨가구의 pH보다 0.2-0.5unit 정도의 상승효과를 보였으며 TBA가 및 유리지방산 함량은 저장기간이 길어짐에 따라 무첨가구에 비해 증가하는 경향을 보였다. 2. 수용성 단백질의 추출성은 냉동변성 방지제를 처리할 때 돈육이 우육에 비해 높은 추출율을 보였는데 특히 돈육의 CP-B 처리구에서 무첨가구에 비해 우수하였다. 3. 염용성 단백질의 추출성에 대한 냉동변성 방지제의 효과는 우육의 CP-A 처리구와 돈육의 CP-B 처리구에서 무첨가구에 비해 약 10-25%의 높은 추출성 향상을 나타내었다.