Studies on the Fixation of Acetaldehyde by Freeze Drying

냉동건조방법에 의한 Acetaldehyde 고정에 관한 연구

  • Lee, Young-Chun (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Lee, Kyung-Hae (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University)
  • 이영춘 (중앙대학교 식품가공학과) ;
  • 이경혜 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1989.02.01

Abstract

Attempts were made to fix acetaldehyde on base materials, which were selected from carbohydrates, by freeze drying. More acetaldehyde was fixed, in general, on combined base materials than single base materials, and mannitol+lactose were the best among the combined base materials tested. But the combination of mannitol and maltodextrin appeared to be more economical for the mass production. Loss of acetaldehyde during freeze drying was decreased as the concentration of the combined base material was increased, and it reached minimum at 40% of the base material. As dryer chamber pressure was reduced, loss of acetaldehyde during drying was decreased.

선택된 당류 및 전분 가수분해 물질을 기질로 사용하여 냉동건조에 의하며 acetaldehyde을 고정시키는 방법을 연구하였다. 단순기질 보다는 복합기질이 일반적으로 acetaldehyde를 고정시키는 능력이 좋았고. 특히 mannitol+lactose가 고정능력 면에서 가장 우수했다. 그리고 경계성 등을 고려할 때 mannitol+maltodextrin이 공업적으로 acetaldehyde를 고정하는데 적당할 것으로 평가됐다. 일반적으로, 기질 농도가 증가함에 따라 건조 중 acetaldehyde손실이 감소하였으며, 기질 농도 40%일 때 mannitol+maltodextrin 기질의 acetaldehyde 고정 능력이 가장 좋았다. 냉동건조 방법으로 acetaldehyde를 고정할 경우 건조실 압력이 낮을수록 건조 중 acetaldehyde 손실이 감소했다. 그러나 대량생산을 목적으로 할 때에는 0.5 Torr이하의 압력을 유지하는데 건조경비 부당이 과다하므로, 0.5 Torr정도의 건조실 압력을 유지하는 것이 적당할 것으로 평가됐다.

Keywords